Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Nő a feszültség a kurdok között, teljes háborútól tartanak Irakban

Egyre inkább fokozódik az aggodalom a Közel-Keleten, hogy totális háború robbanhat ki a Törökország által betiltott Kurd Munkáspárt (PKK) és a Kurdisztáni Regionális Kormány (KRG) között az Irak északi részén található autonóm régióban.

Erbíl, 2017. szeptember 28. Iraki kurdok ünnepelnek az észak-iraki kurd autonóm régió székhelyén, Erbílben 2017. szeptember 27-én, mert az iraki Kurdisztán függetlenségérõl rendezett népszavazáson az önálló kurd állam létrehozása mellett voksolt a résztvevõk csaknem 93 százaléka. (MTI/EPA/Mohamed Meszara)
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Egyre inkább fokozódik az aggodalom a Közel-Keleten, hogy totális háború robbanhat ki a Törökország által betiltott Kurd Munkáspárt (PKK) és a Kurdisztáni Regionális Kormány (KRG) között az Irak északi részén található autonóm régióban.

Folyamatosan növekszik a hadi feszültség az Irak-Törökország határnál, a két ország prominens kurdjai ugyanis egyre inkább kezdenek ellenségessé válni egymással, holott a kurd civilek masszívan elutasítják az egymással való háborúzást – számolt be róla az Al Jazeera. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A feszültség akkor állt növekedő pályára, amikor a regionális kormány vezető Kurd Demokrata Párt (KDP) azzal vádolta meg a Kurd Munkáspártot (PKK), hogy október 8-án merényletet követtek el Gházi Szalih ellen, aki a Duhok tartománybeli Sarzer határnál dolgozott határvédőként, a PKK viszont letagadta a vádakat.

Október 29-én jött a problémák következő fejezete, ugyanis a PKK büszkén vállalta, hogy „sikeresen szabotálták” a regionális kormány fennhatóság alá tartozó, Törökországba vezető egyik csővezetéket, amellyel így rendkívül nagy zavart okozták a KRG olajexportjában. A KRG elítélte a csővezeték elleni támadást, és visszautasította a Kurdisztán stabilitása ellen végzett akciókat

A PKK becslései szerint nagyjából 5000 harcosuk állomásozhat jelenleg iraki Kurdisztán hegyvidékeiben, ám a Kurd Munkáspártnak nincs túl jó megítélése a nemzetközi szintéren: többek között az Egyesült Államok, az Európai Unió és Törökország is terrorszervezetté nyilvánította őket, utóbbival gyakran fegyveres konfliktusba is keveredetek, amely több tízezer ember halálához vezetett.

Maszud Bárzáni, a KDP elnöke azzal vádolta ezt követően a PKK-t, hogy beszivárogtak különböző kurd falukba, és az egyikben ráadásul pokolgépes merényletet követtek el, mely egy ember halálát eredményezte. Bárzáni ezen felül azzal is vádolta a PKK-t, hogy különböző falukat támadnak meg és vonnak irányításuk alá, és elveszik a szuverenitásukat, többek között különadókkal.

Bárzáni határozottan elutasította, hogy „Kurd és Kurd fegyvert ragadjon egymás ellen”, de azt kiemelte, hogy ettől függetlenül nem lehet a helyi hatóságok autoritását megdönteni az egyes régiókban, és „illegális fegyveresek” akaratát rákényszeríteni a kurdokra. Kiemelt még egy korábbi esetet is, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc során a PKK a határ egyes szakaszain lerohant néhány KRG fennhatósága alá tartozó falut, amíg a katonaság a terroristák ellen harcolt.

A PKK és a KRG közötti harc egyéként nem lenne példátlan, a kilencvenes évek elején már történtek összecsapások a két fél között, főként területi harc formájában, amely több száz civil és katona halálával járt. A legtöbben most attól félnek, hogy a feszültségek ismét olyan szintre éleződnek Irak északi részén, hogy megint kitörhet a háború a határon.

Mind Irak, mind Törökország központi kormánya elakarja ezt kerülni, mint ahogyan a nyugati világ jelentős része is, de ami még fontosabb, hogy a kurd emberek sem akarják a harcokat, nem akarnak háborúzni egymás ellen. Többen arra szólították fel Irakot és a nemzetközi közösséget, hogy próbálják meg elérni a feszültséget csillapítását, és a „csatabárdok elásását”.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.