Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Koronavírus-antitestekkel rendelkező kisbabát szült egy szingapúri nő

Habár a csecsemő szervezetében a koronavírus-fertőzés elleni védettséghez elengedhetetlen antitestek keletkeztek, az egyelőre kérdéses, az immunitás valójában meddig tarthat.

Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Habár a csecsemő szervezetében a koronavírus-fertőzés elleni védettséghez elengedhetetlen antitestek keletkeztek, az egyelőre kérdéses, az immunitás valójában meddig tarthat.

A 31 éves Celine Ng-Chan nemrég második gyermekét hozta világra, a szülész pedig közölte vele, hogy koronavírus elleni antitesteket azonosítottak újszülött fia vérében. Azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy az édesanyjától kapta-e meg az antitesteket, esetleg magától termelte őket a csecsemő immunrendszere – adta hírül a The Star magazin. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az egyik októberben megjelent tanulmányban 11 vuhani újszülöttet vizsgáltak. Mindegyiküknél kimutatták az IgG antitesteket, 5 esetben viszont IgM antitesteket is találtak. Az IgM az első antitestfajta, amit a fertőzés kialakulásának legelején választ ki az immunrendszer, azonban a méretük miatt nem tudnak a méhlepényen keresztül az édesanyából a magzatba jutni.

A kisebb IgG antitestek ezzel szemben passzív módon a méhlepényen átszűrődhetnek – ezeknek az ellenanyagoknak egyelőre ismeretlen a hatásuk, valamint az is kérdéses, hogy milyen hosszú időre nyújthatnak immunitást a fertőzés ellen.

Tan Hak Koon, a KK Gyermekkórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának főorvosa elmondta, egyre több jel utal arra, hogy már ellenálló kisbabák születnek, akikre egy ideig nem hat a koronavírus kórokozója:

„Nem tudjuk pontosan, hogy milyen valós védelmet jelenthet az újszülött babáknál az antitestek jelenléte a koronavírus kórokozójával szemben. Az is rejtély számunkra, meddig tarthat a szóban forgó védettség.”

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.