Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,79 Ft
Euró
391,17 Ft
Font
458,24 Ft
Bitcoin
63,023 $

Rengetegen váltak szegénnyé a koronavírus-válság miatt

Az Egyesült Királyságban idén közel 700 ezer ember, köztük 120 ezer gyermek sodródott szegénységbe a COVID-19 járvány ellen érvénybe lépett lezárások miatt kialakult gazdasági krízis következtében.

Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Egyesült Királyságban idén közel 700 ezer ember, köztük 120 ezer gyermek sodródott szegénységbe a COVID-19 járvány ellen érvénybe lépett lezárások miatt kialakult gazdasági krízis következtében.

A Legatum Intézet jelentése szerint a pandémia miatt 15 millióra emelkedett a Nagy-Britanniában élő szegények száma, ami a teljes lakosság 23 százalékát teszi ki. Az intézmény igazgatója, Philippa Stroud kiemelte, a kormánynak egy koherens szegénységellenes stratégiát kellene kidolgoznia, amivel enyhíthetnék a családok pénzügyi terheit és adósságait. Soron kívül Napos, csapadékmentes kedd vár ránk

Stroud azt szeretné elérni, hogy mentesítsék az érintett személyek hiteltörlesztési kötelezettségeit egészen 2021 áprilisáig, máskülönben csődbe mehetnek, és akár az otthonukat is elveszthetik, így hajléktalanná válhatnak – írta a The Guardian.

Gazdasági szempontból a legérzékenyebben érintett réteg a fiatal dolgozók csoportja, míg legkönnyebben az idősebb, nyugdíjas emberek vészelték át eddig a pénzügyi krízist. A 700 ezer szegénységbe sodródott brit állampolgár fele a szegénységi vonal 25 százalékába esett, 160 ezren 35-50 százalék közé kerültek, míg 270 ezren ezen határérték 50 százaléka alá, vagyis mélyszegénységbe jutottak.

Stroud kiemelte, a korlátozásoknak és a tavaszi, illetve a jelenlegi zárlatnak köszönhetően szinte rohamosan megnőtt a munkanélküliek száma, mivel a vállalatok és a munkáltatók kénytelenek voltak megszabadulni a plusz munkaerőtől, ellenkező esetben ők maguk is csődbe mentek volna.

Sok cégen ez a megoldás sem segített, ezért a lezárások feloldása után sincs hová visszatérniük az embereknek. A brit kormányszóvivő szerint egy globális volumenű problémáról van szó, ezért nem kellene mindent rájuk hárítani, egyúttal hozzátette, támogatják a moratórium kiterjesztését, valamint a közeljövőben újabb támogatásokat terveznek kiutalni a pénzügyileg veszélyeztetett állapotba került családoknak.