Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,071 $

Tömeges tüntetések zajlanak Közép-Amerikában, a kormány lemondását követelik

Alejandro Giammattei elnök lemondását követelik Guatemalában a tüntetők, és ismételten több ezren vonultak utcára ez miatt a közép-amerikai ország legnagyobb városaiban szombaton

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Alejandro Giammattei elnök lemondását követelik Guatemalában a tüntetők, és ismételten több ezren vonultak utcára ez miatt a közép-amerikai ország legnagyobb városaiban szombaton – számolt be róla az Al Jazeera.

Kemény tüntetések zajlanak a guatemalai kormány ellen, amely kisebb káoszba fulladt a múlt hét folyamán, ugyanis rengetegen megsérültek, többeket őrizetbe vettek, és a demonstrálók felgyújtották a Parlament épületének egyes részeit. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Ennek az első számú oka az volt, hogy egy nagyon furcsa, helyiek szerint egyáltalán nem transzparens eljárás kereteiben elfogadták Guatemala 2021-es költségvetését, amely komoly megszorításokat vetít előre, csökkentené az oktatás és a humanitárius programok költségvetését, miközben növelik a politikusok fizetését.

Alejandro Giammattei, az ország idén beiktatott elnöke szerint viszont nem szólnak másról a tüntetések, mint arról, hogy a tüntetők puccsot kényszerítsenek ki. Ez nem javított a tüntetők hangulatán, akik annak ellenére is feszülten vonultak az utcára, hogy egyébként már a vitatott költségvetést visszavonták.

A költségvetés kapcsán kirobbant felháborodás ugyanis már politikai ellenállássá formálódott, mely összecsapásokhoz vezetett a rendvédelem és a tüntetők között: palackokkal, kövekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak az agresszióra. A hírportál szerint ráadásul a tüntetők egy buszt is felgyújtottak.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.