Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,90 Ft
Euró
388,80 Ft
Font
451,99 Ft
Bitcoin
62,871 $

A hazai kisebb magán szállásadók jelenleg nem kapnak az állami visszatérítésből

A november 10-én megjelent kormányrendelet értelmében, a hazai szállásadók a bevételkiesés okán 80 százalékos állami visszatérítésre jogosultak. Egy kedvezmény miatt azonban a magánszállásadók jelenleg semmiféle pénzbeli visszatérítést nem kapnak a kormánytól – adta hírül a HVG.

Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A november 10-én megjelent kormányrendelet értelmében, a hazai szállásadók a bevételkiesés okán 80 százalékos állami visszatérítésre jogosultak. Egy kedvezmény miatt azonban a magán szállásadók jelenleg semmiféle pénzbeli visszatérítést nem kapnak a kormánytól – adta hírül a HVG.

A jelenleg hatályos korlátozások értelmében a hazai szállodák nem fogadhatnak turistákat, kizárólag akkor szállhatnak meg vendégek, ha üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal érkeznek. Mint ismeretes, a rendelet értelmében a bevételkiesés kompenzációja gyanánt az állam 80 százalékos visszatérítést biztosít, azonban egy egyszerűsített rendszernek köszönhetően ez sajnos nem mindenkire érvényes. Soron kívül Változékony időjárás vár ránk szerdán, több helyen is van kilátás csapadékra

A szállodák a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerében kell rögzítsék a foglalásokat, illetve a vendégek adatait. Mivel a magán szállásadók többsége csak időszakosan fogad vendégeket, így az NTAK korábban felajánlott egy egyszerűsített rendszert melybe elegendő csak a vendégek érkezésekor rögzíteni adataikat.

Mindez eddig könnyebbséget jelentett a magánszállásadóknak, azonban ez a könnyítés most azt eredményezte, hogy a rendszer kizárólag azokat a foglalásokat veszi figyelembe a visszatérítéseknél, melyeket előre rögzítettek. Ergo az egyszerűsített rendszerben lévő szállásadók kimaradtak a támogatásból. Ez hatalmas érvágás, ugyanis őket is ugyanúgy megilleti a visszatérítés, az egyszerűsített rendszer ellenére.

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik kötelező zártan tartását

Ennek érdekében a magán szállásadók most egy petícióval próbálnak minél több aláírást összegyűjteni annak érdekében, hogy az NTAK megvizsgálja a jelenlegi helyzetet és minél hamarabb kidolgozzanak egy olyan megoldást, mellyel segítik a kisebb magán szállásadók fennmaradását. Eddig 300 aláírást sikerült gyűjteni, az érintettek pedig abban reménykednek, hogy záros határidőn belül megoldás születik az ügyben.