Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,87 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
63,799 $

Kétszer több PS5-öt adtak el induláskor, mint Xbox Series X/S-et

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a next-gen konzolgeneráció esetében sincs új a Nap alatt, hiszen a Sony toronymagasan vezeti az eladásokat a Microsoft előtt.

Smart

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a next-gen konzolgeneráció esetében sincs új a Nap alatt, hiszen a Sony toronymagasan vezeti az eladásokat a Microsoft előtt.

Az elmúlt néhány hét egészen izgalmasnak bizonyult a konzolpiacon a vadonatúj masinák érkezésével. Az előrendelések borzalmasra sikerültek, melynek hatására maga a rajt is pocsék lett, hiszen rengeteg felhasználó hiába várt arra, hogy feltöltődjenek a készletek, a hiány miatt egyszerűen nem mindenkinek jutott az új konzolokból, az üzérek pedig kétszeres-háromszoros árakon kezdték el értékesíteni az eBay-en és egyéb platformokon a gépeket. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

A PS5 és a Series X/S közti konzolháborút még ezek a problémák sem akadályozták meg. Mint kiderült, a 2020-as generációváltásnál a mérleg nyelve sokkal inkább a Sony felé dőlt, a redmondiak ugyanis hiába vettek az első 24 órában remek rajtot, a japánok most sem kegyelmeztek.

A VGChartz előzetes adatai alapján a rajt utáni első napon a PS5-ből körülbelül 2,1-2,5 millió példányt adtak el, míg az Xbox Series X/S készülékekből mindössze ennek a felét, nagyjából 1-1,2 millió eszközt értékesítettek.

Habár egészen pontos becslésekről beszélhetünk, a Microsoft és a Sony sem erősítette meg őket – igaz, a japán techóriás gaming részlegének elnöke, Jim Ryan nemrég egy orosz hírportálnak adott nyilatkozatában elárulta, raktárkészleteik teljesen kiürültek, és mindent eladtak.

A Microsoft gaming fejese, Phil Spencer korábban bocsánatot kért az egyik podcastben a rajongóktól azért, mert nem tudtak elegendő konzolt legyártani a november 10-i rajtra, amiért főként az AMD-t okolta, akik miatt halasztaniuk kellett a hardverek összeszerelési folyamatain.

Mivel a koronavírus-járvány miatt rengetegen kényszerültek otthonmaradásra, ezért a gaming piac jelentős mértékben felélénkült az utóbbi 8-9 hónapban, így egyáltalán nem meglepő, hogy óriási kereslet mutatkozott a next-gen konzolok iránt. A felhasználók igényeit legjobb esetben jövő tavaszra tudják csak kielégíteni – feltéve, ha addigra képesek lesznek milliószámra felpörgetni a gyártásukat.