Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Koronavírus-fertőzés után minden ételnek romlott hús szaga lehet

A COVID-19 kórokozója sok esetben egészen furcsa hatást fejthet ki az emberi idegrendszerre – az érintett páciensek szaglószervében különös elváltozások alakulhatnak ki, melynek következtében kellemetlen szagokat érzékelhetnek.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A COVID-19 kórokozója sok esetben egészen furcsa hatást fejthet ki az emberi idegrendszerre – az érintett páciensek szaglószervében különös elváltozások alakulhatnak ki, melynek következtében kellemetlen szagokat érzékelhetnek.

Habár a kutatók már egy ideje tisztában vannak a furcsa tünetekkel, az elmúlt hónapokban kezdték el tüzetesebben tanulmányozni, vajon pontosan mi állhat a rejtélyes szaglásvesztés és a szaglóképesség megváltozása mögött. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A The Wall Street Journal riportjában egy júniusi esettanulmányt említettek, amelyben 4 ezer módosult szaglóképességű koronavírus-pácienst vizsgáltak. A betegek többsége heteken belül visszanyerte érzékelését, néhányan azonban korántsem mondhatták magukat ennyire szerencsésnek, és még hónapokkal felgyógyulás után sem jött vissza a szaglásuk.

Sokszor egy köztes állapot jöhet létre, amely során az érintett személyek ízlelése és szaglása eltorzulhat – ezt hívják orvosi szaknyelven parozmiának. Extrém esetekben a páciensek a sült krumpli aromáját rothadó húshoz, a csokoládéét és a jegeskávéét pedig nyers, oszlófélben lévő csirkehúshoz hasonlították.

A tudósok úgy gondolják, hogy a szaglóneuronokat közvetlenül nem támadja meg a vírus, csupán az úgynevezett szusztenkuláris sejteket károsíthatja, amelyek az orrüregben található szaglóidegek belsejében találhatóak, és az illatok, valamint a szagok azonosításáért felelősek.

„Az a legnagyobb kérdés, hogy vajon megtámadja-e és elpusztítja-e a koronavírus a neuronokat? A parozmia széleskörű elterjedése a pácienseknél abba az irányba mutat, hogy a neuronok elhalhatnak valamilyen közvetett mechanizmus miatt” – mondta Sandeep Datta, a Harvard neurobiológusa.

Elég, ha csak kis mennyiségű szaglóreceptor károsodik, az emberi agy máris különböző módon fogja fel a beérkező információkat. Egyes kutatók meg vannak győződve róla, hogy a parozmia az idegrendszerben meghúzódó komplikációk első jele lehet, bár ezt egyelőre még nem tudták bizonyítani.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.