Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,02 Ft
Euró
390,36 Ft
Font
456,60 Ft
Bitcoin
61,296 $

Megállítható lenne a koronavírus-járvány, ha az emberek 70%-a hordaná a maszkot

Nem véletlenül ajánlják az egészségügyi szakemberek a maszkviselést, ugyanis bizonyított tény, hogy az arcvédők alkalmazásával nemcsak saját magunkat, hanem környezetünket is megvédhetjük a koronavírus támadásától.

Aarhus, 2020. augusztus 10. Védőmaszkos utasok egy villamoson a dániai Aarhusban 2020. augusztus 10-én. A koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt a helyi hatóságok szeptemberig kötelezővé tették az arcot védő maszk viselését a tömegközlekedési eszközökön. MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Nem véletlenül ajánlják az egészségügyi szakemberek a maszkviselést, ugyanis bizonyított tény, hogy az arcvédők alkalmazásával nemcsak saját magunkat, hanem környezetünket is megvédhetjük a koronavírus támadásától.

Kutatók nemrég egy arcmaszkok megfelelő használatával kapcsolatos tanulmányt készítettek el, amelyben azt nézték meg, miként szűri ki a védőfelszerelés a vírus részecskéit, illetve hogyan gátolja meg a kórokozót abban, hogy érintkezzen a légutakkal. Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

A Physics of Fluids tudományos folyóiratban publikált kutatásban arról írnak, hogy a maszkok funkciójának egyik kulcsfontosságú tényezője a beszéd, köhögés, tüsszögés, éneklés, valamint az egyszerű lélegzetvétel során az orrból és a szájból kikerülő cseppecskék mérete. A leggyakoribbak az 5-10 mikron nagyságú részecskék, melyeket ha az emberi hajszál 70 mikronos átmérőjével összevetünk, meglehetősen aprónak mondhatunk.

Az 5 mikronnál kisebb cseppecskék talán a legveszélyesebbek, hiszen aeroszol formában hosszú ideig a levegőben maradhatnak, és kizárólag az N95-maszkok képesek kiszűrni őket. Mivel az arcvédőket hosszú órákon keresztül szükséges viselni, ezért hatékonyságuk szempontjából főként a forró és nedves környezet lehet problémás, ekkor ugyanis kényelmetlenné válhatnak.

A kutatók rájöttek, hogy a hibrid polimer anyagokból készült maszkok magas hatásfok mellett képesek kiszűrni a fertőző cseppecskéket, miközben hűtik is az arcot. Ezekben a speciális védőfelszerelésekben található szövetszálak az infravörös spektrumban áttetszőek, ami azt jelenti, hogy az alsó részükről képes kiszökni a felgyülemlett hő.

A tudósok bebizonyították, hogy a reprodukciós ráta csökkentésében is közrejátszhatnak a maszkok. Figyelembe vették, hogy a járvány terjedésének megfékezéséhez a reprodukciós arányszámot 1 alá kell szorítani.

Sanjay Kumar, a tanulmány szerzője elmondta,

„Az eredményeink alapján kijelenthetjük, hogy az effektív arcvédők, úgymint a sebészmaszkok konzisztens viselésével teljes mértékben eltüntethetnénk a járványt a Föld színéről, ha a lakosság legalább 70 százaléka folyamatosan hordaná őket. Még a hagyományos ruhaanyagokból készült maszkok viselése is hozzájárulhatna a pandémia terjedésének meggátolásához.”

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.