Jövő év közepéig drágulhatnak az élelmiszerek
Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője szerint még legalább fél éven keresztül fokozatosan kúszhatnak felfelé az élelmiszerárak Magyarországon.
Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője szerint még legalább fél éven keresztül fokozatosan kúszhatnak felfelé az élelmiszerárak Magyarországon.
Az InfoRádiónak adott interjúban a szakember kiemelte, a drágulás oka a koronavírus-járvány és az időjárás, valamint az élelmiszer-felhalmozás, amit Távol-Keleten Kína kezdett el nagy mértékben véghezvinni a gabonafélékkel, továbbá a dél-amerikai rossz terméskilátások is felerősítették a folyamatokat.
Fórián hangsúlyozta, Magyarországon nemcsak a nemzetközi piacon tapasztalható drágulások miatt emelkednek az árak, hanem a piac hazai sajátos alakulása a felelős a lassan hét éve tartó növekedésért.
Amíg az év első felében még a sertéspestis és a madárinfluenza miatt drágultak a hústermékek, addig a második félévben a fagyok miatt ugrott meg a gyümölcsök és zöldségek ára.
A gyümölcsfogyasztás kulcsszereplőjének számító almatermelés rendkívül visszaesett, ezért a gyümölcsárak is az egekbe szöktek, mivel idén szinte egész Európát komoly fagyok sújtották, így a termésmennyiség alacsony lett.
Az Erste szakemberének előrejelzése alapján az élelmiszerdrágulás legalább 2021 nyaráig folytatódhat, az üteme viszont mérséklődhet. Az élelmiszer fogyasztói ára idén 7,6 százalékkal nőtt, Fórián szerint az egész éves érték 7 százalék körül lehet.