Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,36 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,33 Ft
Bitcoin
63,722 $

Lélegeztetőgépet fejlesztettek ki olcsó kórházi alkatrészekből

Az egyik legnagyobb akadály a koronavírus-fertőzöttek ellátásában az, hogy a járvány sújtotta térségek hiányt szenvednek lélegeztetőgépekből.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A londoni Imperial College tanulmányai alapján az ellátásra szoruló betegek körülbelül 30%-ánál elengedhetetlen a lélegeztetőgép használata.

A COVID-19 kétoldali gyulladást és folyadékfelgyülemlést okoz a tüdőben, ami miatt nehézzé válik a légzés. Főleg azoknál kockázatosabb a helyzet, akiknek egyébként is valamilyen légzőszervi megbetegedésük van. Az ilyen páciensek esetén a lélegeztetőgép élet-halál kérdéséről dönthet. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

Az életmentő készülékek beszerzésénél az egyik fő hátráltató tényező az áruk. A kórházaknak egyetlen lélegeztetőgépért akár 30 ezer dollárt is ki kell adniuk. A Massachusettsi Műszaki Egyetem éjt nappallá téve azon dolgozott, hogy egy olcsó alternatívát fejlesszenek ki és ezt minél hamarabb alkalmazni tudják majd az orvosok.

Az alig 100 dollárba kerülő eszköz egy általánosságban használatos lélegeztető ballon segítségével működik.

Az ún. „Ambu bag” egy manuálisan kezelhető, felfújható készülék, amelyet főleg a baleseti és a sürgősségi osztályokon használnak addig, amíg a beteget nem intubálják és rá nem kötik a lélegeztetőgépre. Egy darab körülbelül 20 dollárba kerül.

Lélegeztető ballon vagy más néven Ambu bag Fotó Wikimedia Commons

A mérnökök egy olyan mechanizmust fejlesztettek ki, ami automatizálja a ballon összenyomását és elernyedését, így nem kell hozzá emberi segédlet. Legfőbb szempontként a beteg védelmét vették figyelembe, ugyanis bármilyen apró gépi hibának tragikus következményei lehetnek.

„Az elsődleges tényező a páciens biztonsága volt, ehhez pedig először alapvető klinikai funkcionális követelményeket állítottunk fel.”

nyilatkozta a fejlesztői csapat egyik tagja a SciTech Daily lap hasábjain.

A lélegeztetőgépet állíthatóvá kellett alakítaniuk, mivel a beteg állapotához viszonyítva szükséges növelni vagy csökkenteni a tüdőbe beáramoltatott levegő mennyiségét.

A mérnökök által kifejlesztett olcsó lélegeztetőgép Fotó MIT

Az egyetem projektje nem a nulláról indult – tíz évvel ezelőtt pár diák az egyik egészségügyi szerkezetek tervezésével kapcsolatos kurzuson már kísérletezett hasonló eszközökkel, azonban sosem jutottak el a kivitelezésig.

Az új csapat felhasználta ezeket a korábbi tanulmányokat és publikációkat, végül mindössze egy hét alatt elkészítették az első működőképes prototípust.

„Mindannyian együtt dolgozunk és a közös, alapvető célunk, hogy segítsünk az embereknek, akiknek jelenleg az életük forog kockán. Az Egyesült Államok Egészségügyi és Szociális Minisztériuma nemrég bejelentette, hogy bármilyen koronavírussal kapcsolatos innovációt megbízhatósági tesztek nélkül is elfogadnak. A mi hozzáállásunkon ez nem változtatott, számunkra a biztonság a legfontosabb. Jelenleg az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyására várunk, ami még egy kis időbe telhet”, zárta gondolatait a csapat mérnöke.

Ha sikerül a szabadalom elfogadtatása, akkor a fejlesztők abban reménykednek, hogy online felületeken terjeszthetik majd a készülékhez szükséges tervrajzokat, így a világon bárhol könnyen elő tudják majd őket állítani.

Eközben egyes helyeken már a mesterséges intelligenciát is bevetik:

https://liner.hu/mesterseges-intelligencia-segithet-eldonteni-ki-keruljon-lelegeztetogepre/

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.