Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,23 Ft
Euró
389,34 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,398 $

Tűz ütött ki egy kórház intenzív osztályán, legalább 10 koronavírusos-beteg vesztette életét

Tűzeset történt a romániai Neamt megyében található karácsonkői kórház koronavírus-fertőzötteket ápoló intenzív osztályán szombat este, amelyben legalább 10 beteg életét vesztette

Karácsonkõ, 2020. november 14. Tûzoltó- és mentõautók a kórház elõtt, amelyben tûz ütött ki 2020. november 14-én a moldvai Karácsonkõben (Piatra Neamt). A koronavírus-fertõzéses betegeket gyógyító kórházban tíz ember életét vesztette, hét pedig életveszélyes sérülést szenvedett az intenzív osztályon tomboló tûzben. MTI/AP/ZIarPiatraNeamt.ro
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Tűzeset történt a romániai Neamt megyében található karácsonkői kórház koronavírus-fertőzötteket ápoló intenzív osztályán szombat este, amelyben legalább 10 beteg életét vesztette – számolt be róla a Maszol.

Helyi idő szerint este 7-8 magasságában történt a tűzeset, akkor még arról számolt be az intézmény szóvivője a Digi24-nek, hogy hét ember vesztette életét legalább, és az elhunytak mindegyikét éppen súlyos koronavírus-fertőzés miatt ápolták lélegeztetőgépen. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A hatóságok egyből a vörös jelzésű beavatkozási kódot aktiválták, és 5 mentőautóval vonultak a helyszínre, ahonnan később a Neamt megyei katasztrófavédelem már arról számolt be, hogy tízre nőtt a halálos áldozatoknak a száma.

A katasztrófavédelem szóvivője azt is kiemelte, hogy az ügyeletes orvos megpróbálta menteni a betegek életét, ám a hatalmas tűz miatt ő maga is másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a testének 40%-án, és hat másik beteghez hasonlóan válságos az állapota.

„Azt mondhatnám, hogy a tűzbe vetette magát, hogy minél több életet mentsen meg. Az asszisztensnő is próbált segíteni neki” – mondta a Mediafaxnak a kórház igazgatója. Ezen felül még további három ember szenvedett égési sérüléseket a kórházi személyzet közül, ám egyikük sem súlyosan.

Időközben a belügyminisztériumban válságstábot alakított, amelynek ülésén szombat este részt vett Ludovic Orban, Románia miniszterelnöke is. A legfőbb ügyészség rögtön bűnvádi eljárást indított gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Egyes hírtelevíziók értesülése szerint egyébként ugyan még hivatalosan nem deklarálták a tűz okát, de feltehetően az egyik automata berendezés kapott lángra, és mivel dúsított oxigénes környezetben volt a kórterem, ezért pillanatok alatt tovább terjedt a tűz.

A túlélő, ám súlyos állapotban lévő betegeket Jászvásárra szállították, ahol nemrégiben üzemeltek be egy koronavírus-fertőzöttek számára elkülönített mobilkórházat, amelynek intenzív osztályán elhelyezték a betegeket.

Klaus Iohannis, Románia államfője is nyilatkozott az esetre még szombat este, amelyben részvétét fejezte ki a tűzvészben elhunyt betegek családtagjainak:

„A Piatra Neamt megyei kórházban történt tragédia az egész országot megrázta. Mélységesen elszomorít az intenzív osztályon lévő betegek halála, és részvétemet fejezem ki a gyászoló családoknak. Gyors felépülést kívánok a nagyon súlyos állapotban lévő áldozatoknak! Együtt érzek mindazokkal, akiket érint ez a szörnyű baleset”

idézte a román portál.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.