Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,86 Ft
Euró
397,21 Ft
Font
476,25 Ft
Bitcoin
65,730 $

Közel négyezer egészségügyi dolgozó kapta el a koronavírust Magyarországon

Nagyjából négyezer orvos és ápoló fertőződött meg eddig koronavírussal hazánkban, közülük sajnos hárman bele is haltak a kialakult súlyos szövődményekbe.

...svg content...Brazíliaváros, 2020. október 16. Egészségügyi dolgozók tapsolnak, amikor az utolsó három beteg is távozik a brazíliavárosi Mane Garrincha stadionban mûködõ, a koronavírus-járvány miatt felállított ideiglenes tábori kórházból 2020. október 15-én. MTI/AP/Eraldo Peres
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Nagyjából négyezer orvos és ápoló fertőződött meg eddig koronavírussal hazánkban, közülük sajnos hárman bele is haltak a kialakult súlyos szövődményekbe.

Amíg a világon az első hullámban nagyobb számban estek áldozatául a frontvonalakban dolgozó orvosok és ápolók a COVID-19 kórokozójának, addig a helyzet év végére javult, ugyanis egyre több védőfelszereléssel látták el a túlterheltség határára sodródó kórházakat. Soron kívül Szentkirályi Alexandra felszólította Magyar Pétert és Karácsony Gergelyt

Magyarországon még csak most kezdik az egészségügyi dolgozók megérezni a helyzet komolyságát, hiszen eddig viszonylag nyugalmas hónapokat tudhattak maguk mögött, most azonban az átlagnál nagyobb veszélyeknek vannak kitéve.

A hazai helyzetről az operatív törzs múlt heti sajtótájékoztatón csupán annyit mondtak, hogy a fertőzöttek 3,3 százaléka volt eddig egészségügyi dolgozó, ami a jelenlegi, csaknem 120 ezer érintettel kalkulálva majdnem 4 ezer embert jelent – számolt be róla az Index.hu hírportál.

A koronavírus hazai kórházi dolgozó áldozatai között egy tatabányai beteghordó, az egri kórház egyik nőgyógyásza, valamint a nyíregyházi kórház főigazgatója is szerepel. Az Amnesty International szeptember elején közzétett bejegyzéséből kiderült, hogy világszerte 7 ezer orvos és ápoló halt bele a koronavírus-fertőzés komplikációiba, csak Mexikóban 1 320-an hunytak el.

Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infektológiai monitoringcsapatának munkacsoport-vezetője az MTA rendezvényén kiemelte, amíg az első hullámban a fertőzés kockázata az egészségügyi dolgozóknál az átlagos 10-12-szerese volt, mára csupán kétszeresére csökkent.

Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója azonban figyelmeztetett, bár országszerte mérséklődött a kockázat, a veszély nem múlt el, ha pedig nem figyelünk oda, tovább eszkalálódhat a járványhelyzet, mivel napi szinten egyre több a beteg, és újabb osztályokat nyitnak meg a covidosok előtt:

„A betegellátás legkritikusabb keresztmetszete az ápolói kapacitás, és a megnövekedett terhelésnek nem csupán fizikai és pszichés, hanem immunológiai következményei is vannak.”

Az EMMI legutóbbi utasítása alapján az egészségügyi dolgozók egészségének megóvása érdekében szigorú pontossággal szükséges nyilvántartani és megőrizni a védőfélszerelések épségét, továbbá az orvosok és ápolók számára kiemelt kalóriatartalmú ételeket kell biztosítani.