Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,54 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
455,41 Ft
Bitcoin
57,371 $

A véltnél sokkal erősebb immunválasz jöhet létre koronavírus-fertőzésből való felépülés után

Kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a koronavírus-fertőzés utáni gyógyulás következtében egy egészen erős és hatékony védelem alakulhat ki az emberek szervezetében, így védve érezhetik magukat az újrafertőződéstől.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a koronavírus-fertőzés utáni gyógyulás következtében egy egészen erős és hatékony védelem alakulhat ki az emberek szervezetében, így védve érezhetik magukat az újrafertőződéstől.

A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai rájöttek, hogy az immunrendszer azon kívül, hogy megjegyezte a vírus genetikai szerkezetét, az antitestek minőségét is feljavította, ezáltal megvédte a szervezetet a kórokozó második támadásától. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

„Ez egy fantasztikus hír. Az eddigiek alapján az emberek immunrendszere villámgyors antitestválaszt adhat a fertőzésre, ezért komoly védelmet élvezhetnek a kórokozóval szemben” – mondta Michel Nussenzweig, a bioRxiv tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerzője.

Egyelőre még tisztázatlan, meddig tarthat ki az immunrendszer memóriája, Nussenzweig azonban úgy gondolja, akár évekig tartó potenciális védelemről beszélhetünk, egyúttal hozzátette, a felfedezés megmagyarázná, miért annyira ritka, hogy valaki újrafertőződjön koronavírussal.

Amikor valaki elkapja a koronavírust, az immunrendszer több fronton is támadást indít a behatoló ellen. Az egyik védelmi bástyát a T-sejtek jelentik, amelyek felkutatják és megsemmisítik a fertőzött sejteket, megakadályozva ezzel a vírus továbbterjedését. A második fronton a B-sejtek küzdenek meg a betolakodóval úgy, hogy antitesteket bocsátanak a véráramba, ezek pedig rátapadnak a vírusra, és megállítják őket, még mielőtt fertőzni tudnának.

Amint a végbement a fertőzés, az immunrendszer stabilizálódik, majd a memória T-sejteknek és a memória B-sejteknek köszönhetően megjegyzi a koronavírustörzs tulajdonságait, ezért ha visszatérne a kórokozó, azonnal akcióba tudnak lendülni.

Rengeteg tanulmányban rámutattak, hogy az antitest-reakció első hulláma néhány hónap múlva elgyengül, melynek következtében az emberek hamar elveszíthetik az immunitásukat. Az egyik ilyen kutatásban 87 koronavírus-pácienst vizsgáltak, és megerősítették, hogy hat hónap után az antitestek a maximális erejük egyötödére esnek vissza, Nussenzweig viszont úgy gondolja, ez nem jelenthet problémát.

Amikor az immunrendszer memóriáját vették górcső alá, észrevették, hogy a memória B-sejtek által termelt antitestek hat hónappal a felépülés után sokkal robusztusabbá váltak. Ezek az antitesteket a szervezet újrafertőződés esetén napokon belül képes kiválasztani – ez a folyamat első fertőzéskor sokszor hetekig tarthat.

A kutatók hatástalanított vírusrészecskékből származó proteindarabokat juttattak be a koronavírus-páciensek belső szerveibe, ezáltal segítettek az immunrendszer memóriájának fenntartásában.

„A fő tanulság az eredményeink alapján az, hogy a fertőzött betegeknél hat hónappal később is állandó B-sejt memóriaválasz figyelhető meg az antitesteknél, amelyek tökéletesen semlegesíthetik a vírust, így még támadás előtt eltüntethetik a fertőző részecskéket a szervezetből. Egyelőre nem tudjuk, pontosan meddig tart ez a védettség, de szerintem akár évekig is elhúzódhat.”

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.