Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,83 Ft
Euró
389,44 Ft
Font
453,75 Ft
Bitcoin
64,143 $

Jól haladnak a tesztelések Szlovákiában, egy másik szomszédunknál egyre nagyobb a baj

A szombati nap folyamán több mint 2.5 millió tesztet végeztek el Szlovákiában, amelyből 21 850 zárult pozitív eredménnyel, így a tesztek 1 százalék alatti pozitivitási rátát produkáltak

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A szombati nap folyamán több mint 2.5 millió tesztet végeztek el Szlovákiában, amelyből 21 850 zárult pozitív eredménnyel, így a tesztek 1 százalék alatti pozitivitási rátát produkáltak – számolt be róla a Pénzcentrum.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök és Jaroslav Nad védelmi miniszter értékelése szerint meglehetősen nagy sikerrel zajlanak a tesztelések, és szerintük meglepő eredmény, hogy a tesztek alapján úgy tűnik, Szlovákiában a lakossági átfertőzöttsége 1 százalék körül van, az emelkedő esetszámok ellenére. Soron kívül Újabb gyanúsítottja van a halálos Árpád hídi gázolásnak

„Ha valaki pár nappal ezelőtt azt mondja nekem, hogy elérünk ilyen eredményt, akkor valószínűleg kinevettem volna” – mondta a védelmi miniszter. Ez a fajta átfertőzöttség pedig azt jelzi, valóban nem komoly a járványhelyzet, viszont összességében gyenge járványnak sem mondható, így védelmi intézkedésekre így is szükség lesz.

A szomszédban abban reménykednek, hogy a koronavírus-fertőzöttek izolálásával jóval hamarabb véget tudnak vetni a járványnak, és még a vesztegzárral járó gazdasági kárt is el tudják kerülni. Matovic megjegyezte, a tesztelés annyira népszerűnek bizonyult, hogy még Magyarországról is átjöttek néhányan tesztelni magukat.

Eközben egy másik szomszédunknál, Szerbiában kezd válságossá válni a helyzet, ugyanis a Kisalföld arról ír, hogy az elmúlt 7-10 nap során megháromszorozódott a napi új fertőzöttek száma. Miközben a múlt héten naponta átlagosan 400-500 új fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt napok során 1500 felett sem volt ritka az esetszám.

A Nyugat-Balkánon összességében meglehetősen nehéz helyzetben vannak az országok, Koszovóban is közel megháromszorozódott a napi esetszám, Észak-Macedóniában megkétszereződött, utóbbi esetben már ezer felett jár a napi adat.