Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,02 Ft
Euró
392,68 Ft
Font
458,56 Ft
Bitcoin
64,007 $

Zsúfoltak a kórházak – a koronavírus-fertőzötteket folyosókon kialakított betegágyakon helyezik el Lengyelországban

Súlyos helyzet alakult ki a lengyelországi Gorzów Wielkopolskiban található Multidiszciplináris Tartományi Kórházban, ugyanis helyhiány miatt kénytelenek voltak ideiglenes betegágyakat telepíteni a bejárathoz közeli részeken.

Budapest, 2020. május 1. A kormany.hu által 2020. május 1-jén közreadott fotó a budapesti Szent János Kórház COVID osztályán készül és az ott végzett gyógyító munkát mutatja be. MTI/kormany.hu/Árvai Károly
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Súlyos helyzet alakult ki a lengyelországi Gorzów Wielkopolskiban található Multidiszciplináris Tartományi Kórházban, ugyanis helyhiány miatt kénytelenek voltak ideiglenes betegágyakat telepíteni a bejárathoz közeli részeken.

A klinika szóvivője, Agnieszka Wiśniewska elmondta, habár tisztában vannak vele, hogy ez nem egy ideális megoldás, a pácienseknek ezzel jelentős segítséget nyújthatnak. A közösségi média egyik platformján közzétett bejegyzésben a kórház igazgató-helyettese a következőképpen írta le a jelenlegi szituációt: Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

„Nagyon nehéz dolgunk van. Nincs több hely az intenzív osztályokon, annyi emberi életet szeretnénk megmenteni, amennyit csak lehet. Új szobákat hoztunk létre, hogy minél több páciensen segíthessünk. A Lubusi vajdaság betegeinek fele a mi kórházunkba jön. Arra kérünk mindenkit, ha a tüneteik nem szorulnak sürgősségi ellátásra, ne induljanak el hozzánk, mert nem maradt több hely másoknak.”

A szabad betegszobák hiánya miatt a pácienseket a bejárati folyosóra helyezték ki, ahol többen is kritikus állapotban küzdenek a koronavírus okozta szövődményekkel. Ezen betegek egy része vagy közvetlenül COVID-19 fertőzés miatt küszködik, vagy pozitív koronavírustesztet produkált, viszont más rendellenesség következtében szorul intenzív kezelésre – adta hírül a tvn24 lengyel televíziócsatorna.

Agnieszka Wiśniewska kiemelte, mindenkit szeretnének a megfelelő ellátásban részesíteni, függetlenül attól, éppen elkapták-e a koronavírus kórokozóját, vagy sem:

„Nehéz döntés volt kihelyezni az intenzív osztály egy részét a folyosóra, de a jelenlegi körülmények miatt ezt nem tudtuk elkerülni – szinte háborús állapotok uralkodnak. Igaz, hogy nem a legkényelmesebb ezekben az ideiglenes kórházi ágyakban feküdni, de legalább védve érezhetik magukat a pácienseink. Biztosítjuk a megfelelő szellőztetést, hőmérsékletet, valamint kamerákkal is felszereltük ezeket a kórtermeket.”

A szóvivő hozzátette, próbálják megtalálni a megoldást erre a nehéz helyzetre, jelenleg azonban más opciójuk nem volt. Nemcsak a betegek elhelyezése jelent problémát, hanem a szakmai stáb hiánya is, mivel összesen 98 kórházban dolgozó ápolónak és orvosnak karanténba kellett vonulnia, ugyanis azonosították szervezetükben a Sars-CoV-2 vírust.