Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,87 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
63,799 $

Saját podcastet indított Áder János köztársasági elnök

A hétfői nap folyamán elindult Áder Jánosnak, Magyarország köztársasági elnökének a saját podcastje, mely a Kék bolgyó nevet viseli. Az első adás Bartus Gábor környezetgazdászt hívta meg vendégként

Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A hétfői nap folyamán elindult Áder Jánosnak, Magyarország köztársasági elnökének a saját podcastje, mely a Kék bolgyó nevet viseli. Az első adás Bartus Gábor környezetgazdászt hívta meg vendégként – írja az Index.

A legelső adás témája a környezetvédelem kérdése, és azon belül is Kína vállalása volt a téma, hogy mint a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója 2060-ra elérik a teljes karbonsemlegességet. Hszi Csin-Ping kínai elnök még az ENSZ virtuális közgyűlésén jelentette be, hogy csak 2030-ig nő a szén-dioxid kibocsátásuk, 2060-ra viszont már nem fognak kibocsátani. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Áder János a podcast során úgy fogalmazott, a kínai államfő által tett bejelentés a legfontosabbnak tekinthető a témában az elmúlt öt évben, mivel Kína a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátója, a globális szennyezés 25 százalékáért felelnek. Az államfő kiemelte, a klímaváltozás problémáját Kína nélkül nem lehet megoldani.

Bartus Gábor szerint az a kínai bejelentés egyik oka, hogy a kínaiak egyre jelentősebb jövedelemmel rendelkeznek, melynek következménye, hogy az alapvető szükségleteik teljesülésével az átfogó környezetvédelem iránti igényűk erősebbé válik. A másik oknak az tekinthető, hogy a klímaváltozás negatív hatásait erőteljesen megérzik.

Áder szerint a kínai bejelentés azért nem igazán meglepő, mert évek óta oroszlánrészt vállalnak a környezetvédelmi célokat szolgáló eszközök gyártásában, például a napelemek 70 százalékát, a szélkerekek felét, és az elektromos autókhoz szükséges lítium-ionos akkumulátorok 77 százalékát ők gyártják.