Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Több ezer halott fókát találtak egy tenyésztelepen

Az első becslések alapján közel 7000 dél-afrikai medvefokát találtak holtan egy namíbiai tenyésztelepen. A pusztulásuk okáról egyelőre semmit nem tudni, de a tudósok bakteriális fertőzésre, alultápláltságra, illetve szennyezésre gyanakodnak.

Greenbox

Nagy Noel

Szerkesztő

Az első becslések alapján közel 7000 dél-afrikai medvefokát találtak holtan egy namíbiai tenyésztelepen. A pusztulásuk okáról egyelőre semmit nem tudni, de a tudósok bakteriális fertőzésre, alultápláltságra, illetve szennyezésre gyanakodnak.

Naude Dreyer – aki egy namíbiai környezetvédelmi szervnek, az OCN-nek a tagja – nagyon vészjósló jelenséget kezdett el észlelni szeptembertől kezdődően, ugyanis egyre elpusztult fóka tetemére bukkant a Pelican Point kolónia környékén található homokos strandjainál – írja az Al Jazeera. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A Namíbiai Delfinprojekt ennek kapcsán vizsgálatot indított, melynek során döbbenetes számokra bukkantak: körülbelül 5000 és 7000 közötti nőstény fóka vetélhetett el, így nagyon sok fókamagzatot találtak.

A szervezet azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hét tendenciái szerint növekedni kezdett a nőstény fókák tetemeinek a száma, viszont egyre kevesebb elpusztult kölyköt találnak. Ez azért is érdekes, mert a „szülési szezon” csak november közepétől kezdődik a medvefókáknál, és egészen december közepéig tart.

A tudósok még nem tudják a pontos okát annak, hogy mi okozhatta ezt a tömeges halálozást, de opcióként az alultápláltság, a szennyezés és a bakteriális fertőzés merült fel. Ezt a tendenciát a környezetvédelmi csoport is észrevette, ugyanis számos halott nőstény fókát rendkívül lesoványodott állapotban találták meg, minimális zsírtartalékkal.

Annely Haiphene, a namíbiai Halászati Minisztérium vezetője az AFP hírügynökségnek úgy fogalmazott, a fókák körében kialakuló természetes élelmiszerhiányra gyanakodik a tömeges pusztulás kapcsán, de meg kell várni még az eredményét a vizsgálatoknak.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy éhhalál okozza a tömeges halálozást, még 1994-ben néztek szembe hasonlóval a fókák körében. Akkor 10 000 felnőtt, és 15 000 magzat fóka lelte halálát abban, hogy egyrészt egy bakteriális fertőzés végigsöpört a kolónián, másrészt viszont súlyos halhiány merült föl akkoriban Namíbia partjainál.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.