Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Nagy fejtörést okozhat az idősotthonokban a lélegeztetőgép-probléma

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter a múlt hét folyamán azt az utasítást adta ki a járványhelyzetre tekintettel, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket.

Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter a múlt hét folyamán azt az utasítást adta ki a járványhelyzetre tekintettel, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket.

Kásler miniszter különösen a non-invazív lélegeztetőgépek feltételeinek megteremtésére gondolt, erre utalt a minisztériumi utasításban is. A minisztériumi iránymutatást egyébként azért volt szükséges kiadni, mert immáron több mint 50 szociális otthonban ütötte fel a fejét a koronavírus a második hullám során. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az Mfor szerint azonban több kérdés is felmerül ennek kapcsán, többek között az, hogy számos idősotthonban sajnos nem szakápolók dolgoznak, hanem elsősorban gondozók, akiknek a legtöbb esetben a non-invazív lélegeztetőgépekre sincs jogosítványuk, mely röviden olyan gépi lélegeztetés, amikor a beteg tud önmagától lélegezni, ám szükséges a gépi „rásegítés”.

A portál szerint az is gondot okozhat, hogy a 200 főnél kevesebb létszámmal működő intézményekben nincsen lélegeztetőgép sok esetben, ugyanis ez nem kötelező, csak az e létszám felettiekben. Az is tisztázatlan kérdés, hogy ha pszichiátriai betegekkel összevonva jön ki a 200, akkor is szükséges-e a lélegeztetőgép beszerzése.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a lap megkeresésére elmondta, szerinte több sebből vérzik a jelenlegi szabályrendszer, mivel „nagyjából mindenki látja, hogy értelemszerűen a szociális gondozó és nem intenzív terápiás szakápoló, ahogyan az alvási apnoét kezelő gép sem lélegeztetgép, és ez utóbbi nem alkalmas non-invazív lélegeztetésre sem”.

A portál megjegyzi, hogy mivel még nem kaptak választ az EMMI-nek és az operatív törzsnek küldött kérdéseikre, ránéztek a Nyugdíjas Otthonok nyilvántartására, melyben az szerepel, hogy a hazánkban lévő 718 intézményből 35 otthonban élnek 200 főnél többen, így elsősorban ezeket érinti a lélegeztetőgépes utasítás.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.