Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,738 $

Fontos változásokat eszközöltek a SZÉP-kártyák kapcsán

A koronavírus-járvány miatt kifejezetten nehéz helyzetbe került a turizmus és a vendéglátás, ugyanis ezek sínylették meg a leginkább az első hullám idején tapasztalt országos vesztegzárakat és lezárásokat.

Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A koronavírus-járvány miatt kifejezetten nehéz helyzetbe került a turizmus és a vendéglátás, ugyanis ezek sínylették meg a leginkább az első hullám idején tapasztalt országos vesztegzárakat és lezárásokat.

Nem volt más a helyzet Magyarországon sem, amely szektor egyébként stratégiai fontosságú a magyar gazdaság tekintetében. Ezt a helyzetet kívánja orvosolni a magyar kormány is minden áron, melynek kereteiben több új intézkedést bevetnek, és ezek közé tartozik a Széchenyi pihenőkártyára vonatkozó módosítás is. Soron kívül Fátyolfelhős, napos időnk lesz hétfőn, 19 fok körül alakul a hőmérséklet napközben

Az idei év során a kormány az egyedüli béren kívüli juttatásként adható SZÉP-kártyát kereteit megemelte, és eltörölte a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségét a juttatásnál, ezzel segítve a két bajba jutott szektort – hangsúlyozta ki a Pénzcentrum. Ennek köszönhetően a kedvezményes adózású rekreációs keret a vállalkozásoknál évi 800 ezer forint, költségvetési szerveknél 400 ezer forint.

Ha konkrétumokat nézzük, akkor a cégek kedvezményes adózással szálláshely alszámlára évi 400 ezer forintot, vendéglátás alszámlára évi 265 ezer forintot, míg szabadidő alszámlára évi 135 ezer forintot tölthetnek fel. Januártól visszaállt volna a rekreációs keret, ami a vállalkozásoknál évi 450 ezer, míg költségvetési szerveknél évi 200 ezer forint lett volna.

A pénzügyminisztérium által kedden benyújtott módosítása javaslat viszont úgy tűnik, meg fogja szűntetni a különbséget a költségvetési szervek és a vállalkozások között, mindkettőnek évi 450 ezer forint lesz a rekreációs keret. Arról nem tesz említést a javaslat, hogy az alszámláknál hogyan változik, így a portál úgy kalkulál, hogy az április 22 előtti összeghatárok fognak visszaállni.

Ez azt jelenti, hogy a szálláshely alszámlára évi 225 ezer forint, vendéglátás alszámlára évi 150 ezer forint, míg szabadidő alszámlára évi 75 ezer forintot utalhat jövőre is kedvezményes adózással a munkáltató. Ezen felül visszaáll a keretösszegeken belül fizetendő 15 százalékos SZJA, és a 15.5 százalékos szociális hozzájárulási adó is.

A portál kiemeli, a keretösszegen felül továbbra is egyes meghatározott juttatásnak számít, amit a SZÉP-kártyára küld a munkáltató, és az adóalap 1.18-szorosa után kell megfizetni az SZJA-t, és SzocHót, ami összesen 35.99 százalékos adóterhet képez.

Gyurcsány Ferenc levezette, szerinte miért volt jobb vele Magyarország

Lesznek szép számmal, akik vitatkozni fognak azon, amiket Gyurcsány Ferenc mondott, mert még mindig tömegek mondják azt, hogy soha nem akarnák újra miniszterelnökként.