Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,60 Ft
Euró
389,29 Ft
Font
454,89 Ft
Bitcoin
59,295 $

Négyféle súlyos szindrómát okozhat az elhúzódó koronavírus-betegség

Az úgynevezett elhúzódó Covid akkor merülhet fel egyeseknél, amikor a koronavírus-fertőzésből való felépülés után még hónapokig nem enyhülnek a tünetek, és a kellemetlen panaszok időről időre véletlenszerűen visszatérnek.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az úgynevezett elhúzódó Covid akkor merülhet fel egyeseknél, amikor a koronavírus-fertőzésből való felépülés után még hónapokig nem enyhülnek a tünetek, és a kellemetlen panaszok időről időre véletlenszerűen visszatérnek.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ember általában tünetmentesen vagy rendkívül enyhe szimptómákkal vészeli át a COVID-19 betegséget, és 2-3 héten belül már negatív tesztet produkálnak, és folytathatják normális életüket. Soron kívül Fontos bejelentést tett Orbán Viktor a magyar üzemanyagárakról

Néhányan azonban kevésbé szerencsések, ugyanis az orvosok arról számoltak be, hogy az elhúzódó Covidnak köszönhetően ezen páciensek szenvedései hosszú hetekig, akár hónapokig tarthatnak, kezelésük pedig komoly odafigyelést igényel.

A legújabb tanulmányban 14 elhúzódó Coviddal küzdő beteget kérdeztek meg arról, pontosan milyen tünetek jelentkeznek náluk a leggyakrabban. Az elváltozásokkal kapcsolatban szinte mindegyik szerv érintett volt a tüdőktől és az agytól kezdve a szív- és érrendszeren át egészen a gyomorig, a májig és a vesékig.

Ezek alapján négy szindrómát állapítottak meg a szakemberek, amelyek közvetlenül az elhúzódó Coviddal köthetőek össze:

– visszafordíthatatlan szervkárosodás a tüdőben és a szívben

– intenzív kezelés utáni szindróma

– posztvirális fáradtság szindróma

– szűnni nem akaró COVID-19 tünetek

Habár az érintett páciensek többsége súlyos tünetekkel került kórházba, vannak, akiknél csak nagyon enyhe panaszokkal küszködtek, mégis hónapokig szenvedtek az elhúzódó szindrómákkal. Mindezek alapján egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a koronavírus-fertőzés bizonyos személyeknél hosszú távú kellemetlenségeket okozhat, a tudósok pedig rá szeretnének jönni, hogy ez miért lehetséges.

Dr. Elaine Maxwell, a kutatás szerzője elmondta, eleinte azt feltételezte, hogy a súlyos tüneteket produkáló és magasabb kockázati csoporthoz tartozó egyének között nagyobb eséllyel alakulhat ki az elhúzódó Covid, viszont erre egyértelmű bizonyítékot nem talált, mivel az enyhe lefolyású betegeknél is jelentkeztek a szindrómák:

„Egyelőre azt látjuk, hogy sokszor azoknál jöhetnek létre a hosszú távú tünetegyüttesek, akik eleinte könnyedén felépültek a kórokozó támadásából, néha még a hetekig lélegeztetőgépre kötött páciensek is jobb prognózisra számíthatnak ilyen szempontból.”

Szentkirályi Alexandra szerint Karácsony már kukákat szereltet le Budapesten

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje nem elégedett Budapest köztisztaságával, amiért Karácsony Gergelyt teszi felelőssé.