Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,821 $

Egekbe szökött a gyermekek körében a kézfertőtlenítő–mérgezés

Jelentősen megugrott azon gyermekek száma Spanyolországban, akiket kórházba kellett szállítani a kézfertőtlenítőkben található gél elfogyasztása mentén kialakult mérgezés miatt a koronavírus-járvány alatt

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Jelentősen megugrott azon gyermekek száma Spanyolországban, akiket kórházba kellett szállítani a kézfertőtlenítőkben található gél elfogyasztása mentén kialakult mérgezés miatt a koronavírus-járvány alatt – számolt be róla a Channel News Asia.

A Spanyol Toxikológiai és Törvényszéki Intézet által szerdán nyilvánosságra hozott jelentés szerint 874 embert kellett kórházba szállítani 2020-ban a kézfertőtlenítő elfogyasztása miatt, ez a szám pedig már közel a tízszerese annak, amit egész 2019-ben regisztráltak. Az esetek kétharmadát pedig gyermekek, különösen csecsemőkorúak adják. Soron kívül Gyász: elhunyt Karsai Dániel

A legtöbbjük esetében arról volt szó, hogy amíg a szülő nem figyelt rájuk, szimplán lenyelték a kézfertőtlenítő tubusában található, alkohol és egyéb vegyszereket tartalmazó gélt, egy nagyon kis számban viszont a szemükbe került a szer. Néhány esetben pedig attól lettek rosszul az érintettek, hogy belélegeztek a terméket.

Az intézet jelentése szerint az ilyen jellegű mérgezés esetében a leggyakoribb tünetek a gyomorirritáció, a hányás, a hasmenés, a köhögés, a vörös szem, könnyezés és a zavart látás. A jelentésben kiemelik, a tünetek 80 százalékát rendkívül rövid idő alatt sikerült megfordítani.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője szerint a súlyos mérgezéses esetek dominánsan a felnőttek körében fordultak elő, ötből négy súlyos eset nagykorú volt már. Az intézet által nyilvánosságra hozott jelentésben kihangsúlyozták, a kézfertőtlenítő-mérgezés következtében nem vesztette életét senki.

Kis túlzással állítható, hogy nem meglepő fejlemény az ilyen esetek megugrása, ugyanis a koronavírus-járvány arra kényszerített minket, hogy az egyébként sem haszontalan fertőtlenítő eszközt meglehetősen nagy gyakorisággal használjuk, és már valamennyi nyilvános helyen – Magyarországon is – elérhető valamilyen formában kézfertőtlenítő-adagaló.

Gyurcsány Ferenc Karsai Dániel haláláról: „Elment egy kitűnő ember”

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök hosszabban reagált Karsai Dániel halálhírére, ami időközben bejárta a sajtót.