Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
64,143 $

Müller: a járvány terjedése miatt lassabban megy a tesztelés

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatója során jelezte, a koronavírus-járvány továbbra is felszálló ágban van, és habár folyamatosan végzik a teszteket, ez némileg lassabban megy a járvány terjedése miatt.

Brockton, 2020. július 29. Vizsgálati mintát vesznek koronavírustesztre a Massachusetts állambeli Brockton város egyik autós tesztközpontjában 2020. július 29-én. Charlie Baker kormányzó a tesztelések számának növelésével próbálja lassítani a koronavírus további terjedését. A koronavírus-járvány leginkább az Egyesült Államokat sújtja, eddig 4 372 056 koronavírussal fertõzöttet azonosítottak, 149 852-en életüket veszítették. MTI/EPA/C. J. Gunther
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatója során jelezte, a koronavírus-járvány továbbra is felszálló ágban van, és habár folyamatosan végzik a teszteket, ez némileg lassabban megy a járvány terjedése miatt.

Szokásosan az elmúlt 24 órai és az összesített adatok ismertetésével kezdte a sajtótájékoztatót az országos tisztifőorvos, az elmúlt napon 1173 fertőzöttet és 14 elhunyt beteget vettek nyilvántartásba, az aktív fertőzöttek száma ezzel 26 ezer fölé nő. Soron kívül Csak pár felhő zavarhatja meg a szombati napsütést

A halálos áldozatok tekintetében sajnálatos módon „megszokott” a helyzet, ugyanis a 55 és 78 életév közötti elhunytak a klasszikus magyar népbetegségekben szenvedtek, főként szív- és érrendszeri betegségben, daganatos betegségben, tüdő- és légzési problémákban szenvedők, egyes esetekben pedig több betegség is beazonosítható volt.

Müller ennek kapcsán megjegyzi, a többféle alapbetegség jelentősen növeli a fertőzés súlyos betegséggé formálódásának kockázatát, és jelentősen megugrik a fatális kimenetel valószínűsége. Az országos tisztifőorvos elmondta, az új tanulmányok szerint a nem karbantartott betegségek, a magas vérnyomás és a krónikus elhízás mind súlyosbító tényező lehet.

A tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy folyamatosan végzik a teszteket, az elmúlt 24 órában is több mint 8500 tesztet végeztek, viszont azt elismerte, hogy mivel a járvány meglehetősen nagy ütemben terjed, ezért némileg lassabban megy a folyamat. Kiemelte, hogy az Országos Mentőszolgálat létrehozott egy elektronikus mintavételi űrlapot, melytől a tesztelés ütemének gyorsulását remélik.

Müller kiemelte, ez egy önálló webfelületen működik, mely nagy segítséget nyújthat a mintát kérő háziorvosok számára, mivel sokkal gyorsabb és egyszerűbb így a mintavétel kérése. A tisztifőorvos kiemelte, hogy ugyan csak két napja működik a rendszer, de már több háziorvos használatba vette.

Kiss Róbert rendőralezredes pedig kiemelte, hogy az elmúlt hétvégén 99 rendőri intézkedést kellett tenniük, ebből 35-t a tömegközlekedésen való maszkviselési szabályok megsértése miatt, melyből kettő zárult szabálysértési feljelentéssel. 64 esetben kellett a boltokban intézkedni, ennek az eredmény 7 helyszíni bírság, és 3 szabálysértési feljelentés lett.

Az InfoRádió kérdésére Kiss elárulta, hogy a maszkviselési szabályok szeptember 21-i hatálybalépése óta 1140 esetben kellett rendőri intézkedést eszközölni a szabályok megsértése miatt, ebből 413 esetben a tömegközlekedési eszközökön, míg 727 esetben boltokban vagy közintézményekben. Ennek eredménye 975 esetben figyelmeztetés, 69 esetben helyszíni bírság, 96 esetben pedig szabálysértési feljelentés lett.

Kiderült, melyik cukorhelyettesítő pörgeti fel leginkább az agyunkat

Pontosabban egyelőre még csak az egerek agyában látták ezeket a változásokat, de hamarosan embereknél is bizonyítást nyerhet a teória.