Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,78 Ft
Euró
392,96 Ft
Font
468,72 Ft
Bitcoin
63,274 $

Újabb meggyőző bizonyítékot találtak a maszkviseléssel kapcsolatban

A koronavírus fertőző részecskéi talán aeroszolként a legveszélyesebbek, ezért a nehezen szellőztethető zárt terekben könnyedén elterjedhet a zsúfolt tömegek között, legjobb védelmet pedig csakis az arcvédők jelenthetnek.

Egészség/Életmód
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A koronavírus fertőző részecskéi talán aeroszolként a legveszélyesebbek, ezért a nehezen szellőztethető zárt terekben könnyedén elterjedhet a zsúfolt tömegek között, legjobb védelmet pedig csakis az arcvédők jelenthetnek.

A Georgiai Egyetem kutatói Ye Shen professzorral az élen összefüggésbe tudták hozni a COVID-19 járvány kínai kitörését egy olyan pácienssel, aki egy buszon a rossz minőségű szellőztetésnek hála fertőzhette meg az utasokat – olvasható a JAMA Internal Medicine tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban. Soron kívül Kiderült, mely kocsikat keresi most mindenki

„A levegővel történő terjedést már régóta feltételezzük, azonban korlátozott empirikus bizonyítékaink vannak csak rá. A mostani kutatásunkkal végre epidemiológia módszerekkel támasztottuk alá, hogy hosszú távon, aeroszolként lebegve is fertőzhet a koronavírus.”

mondta Shen.

A szakember hozzátette, habár tény, hogy a COVID-19 főként cseppecskék formájában terjed az emberek között, mégsem tudták pusztán a védőtávolság betartásával és rendszeres kézmosással megakadályozni a kórokozó további burjánzását.

Shen és a Kínai Járványügyi és Járványmegelőzési Központban dolgozó kollégái egy Csöcsiang tartományban rendezett nagyszabású istentisztelet vizsgáltak meg, amellyel kapcsolatban az eseményre két busszal érkező résztvevők szolgáltatták a tudósok számára az adatokat.

Mindkét busz klimatizációval rendelkezett, valamint az ablakai zárva voltak, az egyik járműben viszont ült egy koronavírusos páciens is. A később lebetegedett utasok nagy része ugyanazon a buszon tartózkodott, mint a fertőzés fő forrásaként meghatározott személy, még úgy is, hogy az esemény során a társaság tagja egymással szabadon érintkeztek.

Ezen kívül azok az utasok is produkálták a COVID-19 fertőzés jellegzetes tüneteit, akik távol ültek a szóban forgó pácienstől. A felfedezések arra utalnak, hogy a koronavírus aeroszolként is rendkívül ragályos, ezért Shen azt reméli, még több embert arra ösztönözhetnek, hogy saját védelmük érdekében hordják a maszkokat és az arcvédőket, főleg zárt terekben.

„A COVID-19 terjedési útvonalainak megértése kritikus lehet a pandémia visszaszorításában, ezért a megelőzési stratégiákkal ezt kell megcéloznunk. A tanulmányunkkal további erős bizonyítékokat szereztünk a maszkviselésre olyan zárt környezetekben, ahol nehezen megoldható a szellőztetés.”

magyarázta Shen.
https://liner.hu/csatlakozz-a-liner-hu-szerkesztoi-csapatahoz/

Itt az újabb mérföldkő, nagy földgáz-üzletet kötött a Mol-csoport

A Mol-csoport ezúttal Azerbajdzsánnal kötött egy nagyon fontos üzletet.

Ázsia Expressz: újabb páros búcsúzott, drámai volt a vége

Újabb hajszán van túl az Ázsia Expressz mezőnye, aminek a végén egy páros számára véget ért a verseny a világ másik felén.