Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,800 $

Rendkívül olcsó koronavírustesztet alkottak meg, amit bárki elvégezhet otthon saját magán

Amerikai kutatók szerint a STOPCovid névre keresztelt teszttel 30 perc után kimutatható az eredmény, nem beszélve arról, hogy 93%-os pontosság érhető el az eszközzel.

...svg content...Rózsaszentmárton, 2020. május 13. A koronavírusteszthez vett mintát kezel a Debreceni Egyetem szakembere az intézmény egyik mintavételi pontján, a rózsaszentmártoni Kövirózsa Egészségházban 2020. május 13-án. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Komka Péter
Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Amerikai kutatók szerint a STOPCovid névre keresztelt teszttel 30 perc után kimutatható az eredmény, nem beszélve arról, hogy 93%-os pontosság érhető el az eszközzel.

A mintavételezés kulcsfontosságú szerepet játszik a COVID-19 járvány továbbterjedésében, a megvalósítása azonban sokszor bonyolult és körülményes, az eredményekre néha napokat kell várni, valamint az áruk sem éppen kedvező – számolt be róla az Interesting Engineering tudományos lap. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

A bostoni MIT, a Harvard, a Washingtoni Egyetem, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ, a Brigham Női Kórház és a Ragon Intézet közösen egy olyan CRISPR alapú diagnosztikai eljárást fejlesztettek ki, amivel gyorsan és minimális hibaszázalékkal meg lehet állapítani a kórokozó jelenlétét a szervezetben.

„Az a célunk, hogy a tesztelés a mindennapok részévé váljon, ezáltal egyrészt az emberek tisztában lesznek saját egészségi állapotukkal, másrészt csak így tudjuk lelassítani a járvány terjedését.”

mondta Omar Abudayyeh, az MIT mérnöke.

A tudósok összesen 402 páciens (202 pozitív és 200 negatív) mintáján vizsgálták meg a STOPCovid effektivitását – kiderült, hogy a széles körben használt PCR-tesztekhez képest meglepően jól teljesít, ugyanis 93%-os pontossággal működik, ezen kívül egyszerűen kivitelezhető, hiszen semmilyen különleges laboratóriumi eszköz nem szükséges hozzá.

Mindez azért lehetséges, mert a kutatók elképzelése az volt, hogy a háziorvosoknál, a gyógyszertárakban, az idősotthonokban és az iskolákban is könnyedén alkalmazható, villámgyors tesztet hozzanak létre.

„Azt szerettük volna, hogy szakemberek nélkül, laboratóriumi kellékeket mellőzve bárki számára elérhetőek legyenek a koronavírustesztek. A mi megoldásunkhoz nem kell szakértelem, az eszköz nagyon érzékeny, így könnyen meghatározható bárkiről, hogy hordozza-e a vírust vagy sem.”

magyarázta Feng Zhang, a tanulmány főszerzője.

A STOPCovid egyébként kényelmi szempontból is előnyösebb a klasszikus pálcikás-vattás tesztekhez viszonyítva, mivel nem mélyen az orrnyálkahártyából veszik a kenetet, hanem nyálmintákon történik az elemzés.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.