Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,940 $

Mélyül az örmény-azeri háború, Baku hallani sem akar a tűzszünetről

Immáron hatodik napja zajlanak a fegyveres harcok azeri és örmény katonák között az Azerbajdzsánban található örmények lakta enklávéban, Hegyi-Karabahban, mely már több tucat katona életét követelte.

...svg content...Sztepanakert, 2020. október 3. Az örmény külügyminisztérium sajtóhivatala által közreadott kép az azeri és az örmény fegyveres erõk közötti összecsapások során megrongálódott lakóépületrõl a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah fõvárosában, Sztepanakertben 2020. október 3-án. Azerbajdzsán és Örményország között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus 2020. szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. MTI/EPA/Örmény külügyminisztérium/David Gahramanjan
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Immáron hatodik napja zajlanak a fegyveres harcok azeri és örmény katonák között az Azerbajdzsánban található örmények lakta enklávéban, Hegyi-Karabahban, mely már több tucat katona életét követelte.

A harcok még múlt vasárnap robbantak ki az örmény vezetés alatt álló hegyvidéki szakadárállamban, amelyben Örményország beszámolója szerint már legalább 67 örménybarát szeparatista katona vesztette életét, azerieknél 20 áldozatról tudnak. A harcok állóháborúvá kezdenek formálódni, ám a nehéztüzérségi és a dróntámadások is meglehetősen gyakoriak. Soron kívül A Ferencváros elmondta a véleményét a hirtelen távozott Sztankovicsról

Senki nincsen biztonságban ilyen tekintetben, mint ahogyan azt egy pénteki esemény is alátámasztja. A Reuters értesülései szerint ugyanis egy orosz és örmény újságírókat szállító buszt tüzérségi támadás ért Hegyi-Karabahban, ám jelen értesülések szerint a támadásban senki nem vesztette életét.

Az örmény védelmi minisztérium szerint Baku „teljes letámadást” indított a szeparatisták ellen, melyre ellenoffenzívával válaszolt. A Deutsche Walle beszámolója szerint Arajik Harutyunyan, örménypárti szakadárvezér úgy nyilatkozott, hogy maga is elindult a harctérre, amely szerinte a „végső összecsapás” helyszíne lesz.

Eközben a nemzetközi közösség számos tagja arra szólította fel Bakut és Jerevánt, hogy azonnali hatállyal szüntessék be a harcokat, ám egyelőre ezek süket fülekre találtak. Örményország elmondása szerint ők benne lennének egy olyan tűzszüneti megállapodásban, melyet Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország koordinál.

Azerbajdzsán azonban hallani sem akar a Jerevánnal való tárgyalásról a karabahi helyzet kapcsán, valamint a harcok kapcsán Baku mellé álló Törökország is jelezte, az említett három nagyhatalom „ne szóljon bele” a két ország egymás közötti ügyeibe. „Egyértelmű, hogy Örményország annektálni akarja a területet, nem akarja megoldani a konfliktust” – idézte a Reuters az azeri külügyminisztériumot.

Tayyip Erdogan török elnök ráadásul még egyet csavart a dolgon, ugyanis úgy fogalmazott, szerinte csak akkor lehetne békét elérni a régióban, ha az „örmény elnyomók” távoznak Hegyi-Karabahból, mivel az Azerbajdzsán területéhez tartozik. Az örmény elnök erre úgy reagált, hogy a helyzet akkor megoldható, ha eltávolítják a „zsoldosokat és a terroristákat” a környékről.

Az örmény elnök, Nikol Pasinyan pedig már zsinórban harmadjára telefonált Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Kreml esetleges beavatkozásáról, ám Moszkva egyelőre békés útra akarja terelni a dél-kaukázusi konfliktust. Ennek ellenére azt mindkét vezető megállapította, hogy nagyon aggasztó jelenség, hogy a Közel-Keletről különböző illegális fegyveres csoportok az enklávéba érkeztek.

30 év börtönt kapott az amerikai házelnök férjére támadó férfi

Nagyon súlyos börtönbüntetést szabtak ki arra a férfira, aki 2022-ben Nancy Pelosi volt amerikai házelnök férjére támadt a saját otthonukban.

Már tudni, milyen edzőt keres a Ferencváros Sztankovics helyére

Sztankovics hirtelen távozása miatt a Ferencváros nehezebb helyzetbe került, de van kikből meríteniük, és lehetséges, egy sokkal nagyobb név ül majd a kispadon.