Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,760 $

Kiderült, kik játszhatják a kulcsszerepet a koronavírus-járvány terjedésében

Több mint félmillió emberen elvégzett kutatások után bebizonyították, hogy a Sars-CoV-2 vírus rohamos terjedéséért a klasszikus szimptómákat mutató emberek csupán egy kisebb hányada felelős.

...svg content...Sopron, 2020. szeptember 30. Kézi digitális hőmérővel ellenőrzik az iskolába érkező egyik diák testhőmérsékletét a soproni Széchenyi István Gimnázium bejáratánál 2020. szeptember 30-án. A koronavírus-járvány második hulláma miatt október 1-jétől valamennyi köznevelési intézményben a belépéskor megmérik a diákok és a dolgozók testhőmérsékletét, hogy kiszűrjék a betegeket és ezzel csökkentsék a fertőzés kockázatát. MTI/Nyikos Péter
Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Több mint félmillió emberen elvégzett kutatások után bebizonyították, hogy a Sars-CoV-2 vírus rohamos terjedéséért a klasszikus szimptómákat mutató emberek csupán egy kisebb hányada felelős.

A Science tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a Princeton Environmental Institute (PEI), a Johns Hopkins Egyetem és a Berkeley-ben található Kaliforniai Egyetem tudósai az indiai Tamilnádu és Ándhra Prades államokból származó 575 071 személy adatait és mortalitási rátáját vizsgálták, akik közül 84 965-en elkapták a koronavírust. Soron kívül Magyar Péter mindenhonnan menesztené Orbán Balázst

A kutatást vezető professzor, Ramanan Laxminarayan elmondta, ilyen nagyszabású analízist eddig még a világon sehol sem készítettek, egyúttal hozzátette, a szuperterjesztőkkel kapcsolatban is fontos információkat gyűjtöttek be.

Rájöttek, hogy a fertőzöttek 71%-a nem adta tovább a kórt a kontaktjainak, miközben a betegek csupán 8%-a az összes fertőzés 60%-áért felelt – magyarul a szuperterjesztők jelentősen hozzájárultak a COVID-19 közösségi transzmissziójához.

Laximnarayan és kollégái rámutattak, miért lehet ennyire veszélyes és halálos a COVID-19 olyan országokban, mint India, ahol korlátozott az egészségügyi ellátórendszer elérhetősége bizonyos népcsoportok számára.

Az indiai koronavírus-elhalálozások nagyjából 6 nappal a kórházba szállítás után történtek, ezzel szemben az Egyesült Államokban átlagosan a 13. napon haltak bele a szövődményekbe a kritikus állapotban lévő betegek. Amíg Indiában az 50 és 64 év közötti korosztálynál számlálták a legtöbb áldozatot, addig az USA-ban 60 év felett figyelték meg a mortalitási arányszám szignifikáns emelkedését.

A kutatók kimutatták, hogy kortól függetlenül 2,6% az esélye annak, hogy egy koronavírusos páciens megfertőzze a közeli kontaktjait a közösségben; ugyanez az arány pedig 9% az egy háztartásban élők esetében.

A gyerekek és a fiatal felnőttek az összes COVID-19 eset egyharmadát tették ki, mégis kulcsszerepet játszottak a vírus adott populációban történő terjedésében. A gyerekek és a fiatalabb korosztály leggyakrabban a velük egykorúaktól kaphatják el a betegséget, amit sokszor teljesen tünetmentesen hordanak ki.

Bebizonyosodott, hogy míg az alacsony kockázati kontaktcsoportnál 4,7% volt az esélye a fiataloknál a fertőzés továbbadásának, addig a magas csoportnál ez az arány már 10,7%-ra nőtt. A tudósok figyelmeztettek, a mortalitási ráta is magasabb értékeket mutatott azokban a közösségekben, ahol több gyermeket számláltak, ami arra utal, hogy a csendes terjesztők felelhetnek az idősebb páciensek haláláért.

Szentkirályi bejelentette, a Fidesz nem támogatja Vitézy főpolgármester-helyettes jelölését

Szentkirályi Alexandra tisztázta, semmilyen körülmények között nem támogatják Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltését, de nem is javasolnak mást a pozícióra.