Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Októberi betakarítás – finom termények, amiket most érdemes leszedni

Októberi betakarítás – finom termények, amiket most érdemes leszedni

Októberi betakarítás – finom termények, amiket most érdemes leszedni
Shutterstock/Illusztráció

Az Egyesült Királyságban javában tart a betakarítási szezon, és októberben számos zöldség és gyümölcs érik be, amiket érdemes most a kertből begyűjteni.

A Gardener’s World szakértői szerint kevés dolog ad nagyobb örömöt, mint a saját termények leszedése, hiszen nemcsak több időt tölthetünk a szabadban, hanem pénzt is megtakaríthatunk, ráadásul mi magunk dönthetjük el, milyen növényvédő szereket használunk.

A cikk a videó után folytatódik

Az alma az egyik legfontosabb októberi gyümölcs: október általában az utolsó hónap, amikor még szüretelhetünk belőle. A Red Delicious, a Golden Delicious vagy a Cosmic Crisp fajták különösen alkalmasak erre az időszakra. Az almát frissen is fogyaszthatjuk, de befőzésre, lekvár, almaszósz, vaj vagy akár ecet készítésére is kiváló.

A sárgarépa szintén most is szedhető, hiszen folyamatos vetés mellett májustól egészen decemberig betakarítható. A répa a mindennapi étkezések alapja, hiszen főzve, sütve vagy salátába reszelve is ízletes, de a klasszikus répatorta sem készülhet nélküle. A paradicsom esetében a szakértők figyelmeztetnek: „Szedjük le az utolsó paradicsomokat ebben a hónapban, mielőtt a fagyok kárt tennének bennük. Kerüljük a paradicsomvész által érintett növényekről származó termések tárolását.” – idézi a Mirror.

A cékla októberben adja az utolsó termést, ami salátákban, turmixokban vagy akár süteményekben is remekül felhasználható. A sütőtök pedig nemcsak a Halloween szimbóluma, hanem sokoldalú alapanyag is: a faragott lámpások mellett pitékhez és levesekhez is kiváló. A szakértők szerint október a tök betakarításának hónapja, hiszen az ünnep sem lenne ugyanaz nélküle.

Az októberi betakarítás tehát egyszerre jelenti a kertészek számára a munka végét és a konyhában a kreatív lehetőségek kezdetét. Az alma, a répa, a paradicsom, a cékla és a sütőtök nemcsak a szezon ízeit hozzák el, hanem azt is bizonyítják, hogy az őszi hónapokban is bőven van mit a kertből az asztalra tenni.