Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Az „olcsó és elérhető” szuperélelmiszer, ami csökkenti a vércukorszintet és védi a bélrendszert

Az „olcsó és elérhető” szuperélelmiszer, ami csökkenti a vércukorszintet és védi a bélrendszert

Az „olcsó és elérhető” szuperélelmiszer, ami csökkenti a vércukorszintet és védi a bélrendszert
Shutterstock/Illusztráció

Egy olyan élelmiszerről beszélhetünk, ami könnyen és olcsón szerezhető be.

Egy brit háziorvos, Dr. Amir Khan a TikTokon osztotta meg, miért érdemes rendszeresen csicseriborsót fogyasztani. A szakember szerint ez a hüvelyes „viszonylag olcsó és könnyen elérhető”, ugyanakkor rendkívül gazdag fehérjében és rostban, amelyek együtt „lassítják az emésztést és elősegítik a teltségérzetet”.

A cikk a videó után folytatódik

Dr. Khan kiemelte, a csicseriborsó alacsony glikémiás indexszel rendelkezik: „Viszonylag alacsony a glikémiás indexük – ez egy mutató arra, milyen gyorsan emelkedik a vércukorszint egy adott étel elfogyasztása után –, és ezeknél alacsony. Ráadásul a rost lassítja a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszint fokozatosan emelkedik, nem pedig hirtelen.”

Az orvos hangsúlyozta a csicseriborsóban található oldható rost jelentőségét is, ami a bélrendszerben „zselészerű” anyagot képez, és segíthet az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteinek enyhítésében, valamint a vastagbélrák kockázatának csökkentésében. „A csicseriborsó fogyasztása elősegíti a szervezetben a vajsav (butirát) termelődését. Ez egy zsírsav, amely csökkentheti a gyulladást a vastagbélben – és ezzel talán mérsékelheti a vastagbélrák kockázatát.”

Dr. Khan hozzátette, a csicseriborsó kiváló magnézium- és káliumforrás is, amelyek „támogathatják a szív egészségét és csökkenthetik a vérnyomást”. Emellett jelentős mennyiségű vasat tartalmaz, ami elengedhetetlen az egészséges vörösvértestek fenntartásához. Saját kedvenc fogyasztási módját is megosztotta: „Egyél humuszként, add a salátához, vagy csináld azt, amit én – egyenesen a konzervből, egy kis chilipehellyel. Isteni finom.”

A csicseriborsó tápértéke és egészségügyi előnyei

Tápanyag / tulajdonságHatás a szervezetreForrás: NHS / Dr. Amir Khan
FehérjeIzomépítés, teltségérzet„Tele van fehérjével és rosttal”
Rost (8g / 100g főtt)Lassítja az emésztést, csökkenti a vércukorszint-ingadozást„A rost lassítja a szénhidrátok felszívódását”
Oldható rostIBS tüneteinek enyhítése, vastagbélrák kockázatának csökkentése„Zselészerű anyagot képez a bélben”
Magnézium és káliumSzív- és érrendszeri egészség, vérnyomáscsökkentés„Támogathatják a szív egészségét és csökkenthetik a vérnyomást”
VasEgészséges vörösvértestek fenntartása„Kiváló vasforrás”
Alacsony glikémiás indexVércukorszint stabilizálása„Viszonylag alacsony a glikémiás indexük”

A közösségi médiában sokan köszönetet mondtak a tanácsokért. Egy hozzászóló így reagált: „Biztosan növelni fogom a csicseriborsó mennyiségét az étkezéseimben. Imádom ezeket a tippeket, kérlek, ossz meg még többet.” Mások saját receptjeiket osztották meg: „Zöldségolajjal, sóval, borssal és curryporral sütöm a sütőben. Csodás.” – írta egy TikTok-felhasználó, míg egy másik hozzátette: „A csicseriborsó és spenót curry heti kétszer is az asztalra kerül nálam.”

Az NHS ajánlása szerint a felnőtteknek naponta legalább 30 gramm rostot kellene fogyasztaniuk, ám a legtöbben ezt nem érik el. Már 100 gramm főtt csicseriborsó 8 gramm rostot biztosít, így rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek, valamint más krónikus állapotok kockázatának csökkentéséhez – jelenti a Mirror.