Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Így lesz a tükörtojás „a valaha volt legjobb” – egy egyszerű szósz a titok

Így lesz a tükörtojás „a valaha volt legjobb” – egy egyszerű szósz a titok

Így lesz a tükörtojás „a valaha volt legjobb” – egy egyszerű szósz a titok
Shutterstock

A tükörtojás a világ egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb reggelije, ám sokszor előfordul, hogy a végeredmény unalmas és íztelen lesz, ha nem megfelelően fűszerezzük.

A The Foodie Diaries Instagram-oldal azonban egy olyan receptet osztott meg, amely pillanatok alatt új szintre emeli ezt a klasszikus fogást. A bejegyzés szerint „van egy hozzávaló, amely valóban szintet emel rajtuk, és ízletes fűszert ad – ez a koreai paprikapaszta, a gochujang.”

A cikk a videó után folytatódik

A gochujang egy édes-csípős ízvilágú alapanyag, amelyet a legtöbb nagyobb szupermarket nemzetközi élelmiszer-részlegén is megtalálhatunk. A The Foodie Diaries szerint „a gochujang számos ételben felhasználható, a lazactól és a wokban sült fogásoktól kezdve a tojásételeken át egészen a húsok pácolásáig. Ha a tojás feltörése előtt tesszük a serpenyőbe, ízletes alapot teremt, amelyben a tojás megsül, és rengeteg tüzet és ízt ad hozzá.”

A recept gyorsan virálissá vált, a hozzászólók pedig lelkesen dicsérték. Egy rajongó így fogalmazott: „A valaha volt legjobb tojás. Ezt muszáj elkészítenem.”

A módszer egyszerű: közepes lángon kevés szezámolajat (vagy más főzőolajat) kell felhevíteni, majd két gerezd apróra vágott fokhagymát megpirítani benne. Ezután fél evőkanál gochujangot két evőkanál vízzel elkeverve a serpenyőbe öntünk, hozzáadunk egy marék szezámmagot és apróra vágott újhagymát, majd rövid ideig főzzük. Amikor az alap már gyöngyözve forr, jöhet bele két tojás, amelyet a kívánt állagig sütünk. Ízlés szerint szójaszósszal is ízesíthetjük, végül friss újhagymával díszíthetjük – jegyzi meg a Mirror.

A séfek szerint a módszer előnye, hogy a tojás egyszerre kap ropogós széleket és gazdag, fűszeres ízt, miközben a gochujang szósz kiegyensúlyozza a fehérje és a zsír természetes ízét. A végeredmény nemcsak különlegesebb, hanem egészségesebb is, hiszen nincs szükség extra vajra vagy túl sok olajra.

A tálalás is sokoldalú: a gochujangos tükörtojás kiválóan illik pirítós mellé, de akár főtt rizs tetején is tálalható, így egyszerű reggeliből pillanatok alatt tartalmas fogássá válhat.