Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Gyilkolt a húsevő baktérium – két ember halt meg nyers osztriga fogyasztása után

Gyilkolt a húsevő baktérium – két ember halt meg nyers osztriga fogyasztása után

Gyilkolt a húsevő baktérium – két ember halt meg nyers osztriga fogyasztása után
Shutterstock

Két ember életét vesztette Louisianában, miután nyers osztriga fogyasztásával megfertőződtek a Vibrio vulnificus nevű, húsevő baktériummal.

A kórokozó természetes módon fordul elő a meleg, part menti vizekben, és leggyakrabban május és október között fordul elő. Az állami egészségügyi hatóság közölte: „Sok Vibrio vulnificus-fertőzött ember súlyosan megbetegszik, intenzív ellátásra vagy végtagamputációra szorul. Körülbelül minden ötödik ember, aki megfertőződik, meghal – néha egy-két napon belül a tünetek megjelenése után.” – idézi az NBC News.

A cikk a videó után folytatódik

A baktérium nemcsak nyers vagy nem kellően hőkezelt tengeri ételek fogyasztásával juthat a szervezetbe, hanem akkor is, ha nyílt seb érintkezik tengervízzel. A louisianai egészségügyi minisztérium szerint az idei évben a két osztrigafogyasztással összefüggő haláleseten kívül további két ember halt meg a fertőzés következtében.

Rekordszámú megbetegedés

Az államban eddig 22 kórházi kezelést igénylő esetet jelentettek, és ezek több mint 80%-a nyílt sebek tengervízzel való érintkezéséből származott. A hatóságok szerint „ugyanezen időszak alatt az elmúlt tíz évben átlagosan hét Vibrio vulnificus-esetet és egy halálesetet jelentettek évente Louisianában” – áll a minisztérium júliusi közleményében.

A két, osztrigához köthető halálesetet a héten jelentették be a Louisiana Oyster Task Force ülésén, ahol az államban termesztett osztrigák fogyasztásával összefüggő megbetegedésekről is adatokat ismertettek. Az egyik áldozat louisianai lakos volt, a másik pedig más államból érkezett.

Más államokban is nő a kockázat

Floridában az állami egészségügyi minisztérium idén 23 Vibrio vulnificus-fertőzést regisztrált, amelyek közül öt halállal végződött. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a meleg tengervíz és a nyári hónapok kedveznek a baktérium elszaporodásának, ezért a nyers tenger gyümölcseinek fogyasztása és a nyílt sebek tengervízzel való érintkezése fokozott kockázatot jelent.