Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,19 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
449,39 Ft
Bitcoin
64,126 $

A Netflix után a Youtube is csökkenti az alapértelmezett videóminőséget

Mindkét oldalon mostantól a normál (standard) felbontás lesz alapértelmezettként beállítva.

Smart

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A YouTube is csökkenti a videók streamelési minőségét Európában, miután a koronavírus-járvány kitörése után kialakult helyzetben egyre több ember használja az internetet.

„Elhatároztuk, hogy ideiglenesen átállítjuk az európai adatforgalmunkat normál felbontásúra.” Soron kívül Életveszélyes állapotban van Robert Fico, mentőhelikopterrel szállították kórházba

áll a cég közleményében.

A döntés azután született meg, hogy az illetékes európai vezető Thierry Breton felszólította a videóstreameléssel foglalkozó szolgáltatókat, hogy a kontinens internetes terhelésének csökkentésének érdekében változtassák meg alapbeállításaikat. A pandémia hatására ugyanis az otthonukba „száműzött” emberek több időt töltenek a készülékeik előtt, ezzel pedig a szerverek a megszokottól ellentétben jobban le vannak terhelve. Komoly fennakadásokat okozna, ha az éppen otthonról dolgozók vagy tanulók nem tudnák elvégezni feladataikat, ezért is szükséges ezt az intézkedést minél hamarabb érvényesíteni.

A YouTube a Netflix után lépte meg ezt az adatforgalom-csökkentést, akik 30 nap erejéig módosították streamjeik bitrátáját és ezzel 25%-kal redukálták hálózatuk terheltségét. A legjobban pont a videóstreameléssel fogyasztják az internetet, ezt követik a játékletöltések. A legkevesebb forgalommal a távúton történő munkákhoz szükséges szolgáltatások, mint pl. a videókonferenciák és a levelezések rendelkeznek – írta a BBC News.

Ennek ellenére az internet szolgáltatók feszültek, mert kérdéses, meddig bírják majd el az egyes szerverek ezt a fokozott terhelést. A brit telekommunikációs szolgáltatásokat nyújtó BT legújabb közleményében azonban megnyugtató információkkal szolgált – a hétköznap napközben folyó adatforgalom 35-60%-kal nőtt, ez viszont még mindig csak egy átlagos esti csúcsforgalom felének felel meg és ez messze van a hálózat teljes kapacitásától. A Vodafone és a TalkTalk hasonló eredményekről számolt be, így egyelőre nem kell tartanunk egy komolyabb káosz kialakulásától a világhálón.