Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,894 $

Levegővel is terjedhet a koronavírus kórokozója

Mindez idáig úgy gondolták, kizárólag cseppecskék formájában adhatják át az emberek egymásnak a COVID-19 fertőzést, a legutóbbi útmutató alapján azonban sokkal kisebb részecskékkel is továbbítható a vírus.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Mindez idáig úgy gondolták, kizárólag cseppecskék formájában adhatják át az emberek egymásnak a COVID-19 fertőzést, a legutóbbi útmutató alapján azonban sokkal kisebb részecskékkel is továbbítható a vírus.

Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) vasárnap frissített közleményéből megtudhattuk, hogy a koronavírus a cseppecskéken kívül aeroszolként szintén átterjedhet egyik betegről a másikra. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

„A levegőben terjedő vírusok, mint például a COVID-19, rendkívül ragályosak, valamint könnyen elkaphatóak még úgy is, ha valaki a közelünkben lélegzik.”

A CDC weboldalán mindez idáig csak annyit olvashattunk, hogy a koronavírus kizárólag 1,8 méteren belül jelent veszélyt azoknál a személyeknél, akik közeli kontaktusba kerülnek, ezen felül azt írták, a légutakból származó, köhögés, tüsszentés vagy beszéd után kipottyanó cseppekkel terjedhet.

Tegnap óta azonban változtattak ezen a ponton is, ugyanis a következőket fogalmazták meg a járványügyi szakemberek:

„Egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a cseppek a levegőben is kialakulhatnak, és szuszpenzióként ott lebeghetnek, mások pedig ezt könnyen belélegezhetik, ha 1,8 méteren belül tartózkodnak egymástól például éttermekben, edzőtermekben és kórusok próbáin. Általánosságban a beltéri környezet gyenge szellőztetéssel kedvez a vírusnak.”

Uniós állampolgárok is indulhatnak az önkormányzati választáson

Nem csak magyar állampolgárok indulhatnak jelöltként a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán.

Könnyűszerrel végezhetett cápákkal a hatalmas „kardfogú lazac”

Izmos testüknek és agyaraiknak köszönhetően olyan erőset üthettek, hogy könnyedén végezhettek akár cápákkal, delfinekkel és fókákkal is.

Az Xbox állítólag már javában dolgozik a következő Fallout-játékon

Ők is tisztában vannak azzal, hogy a Prime Video sorozatának elsöprő sikere rengeteg embert megmozgatott, és azzal is, hogy a videójátékok rajongói már nagyon régóta várják a folytatást.