Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

A tavalyi áron adják a halat a magyar halászok, ha rajtuk múlik, nem lesz áremelés

A tavalyi áron adják a halat a magyar halászok, ha rajtuk múlik, nem lesz áremelés

A tavalyi áron adják a halat a magyar halászok, ha rajtuk múlik, nem lesz áremelés
Fotó: Unsplash

A karácsonyi hal adja a fogyasztás döntő hányadát, az év végi ünnepi időszakban kerül a fogyasztókhoz az itthon megtermelt halmennyiség negyven százaléka.

Az elmúlt időszakban 5,7-ről 6,7 kilogrammra emelkedett az egy főre jutó éves halfogyasztás Magyarországon, ami biztató, de ezzel még mindig az európai mezőny hátsó részén vagyunk – hangzott el a hazai halfogyasztásról tartott sajtótájékoztatón Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszer-gazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkárától.

A cikk a videó után folytatódik

Míg Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke azt emelte ki, miszerint a hazai haltermelők 16 ezer tonna halat állítanak elő, amelynek 40 százaléka a karácsonyi ünnepi időszakban kel el. Továbbá közölte: a tógazdaságok idén is a tavalyi árakon adják át a halat a kereskedőknek, miattuk tehát nem emelkedik a hal ára.

A VG cikkéből egyúttal arra is fény derül, hogy a karácsonykor asztalra kerülő halak 81 százaléka ponty, emellett pedig főként afrikai harcsát, süllőt, keszegféléket, kárászt, valamint a növényevő busát és amurt fogyasztják szívesen az ünnepi időszakban. Míg a legtöbb étteremben általában négy magyar hal van a kínálatban, ezek a ponty, a süllő, a pisztráng és az afrikai harcsa.

Továbbá arról is beszámoltunk, hogy kiderült, meddig lesz esély a bevásárlásra december 24-én. A legtöbb élelmiszerüzlet nyitva lesz december 24-én, az utolsó adventi hétvégén pedig számos bolt meghosszabbított nyitvatartásra készül. Az ezzel kapcsolatos további részletekről ebben a korábbi cikkünkben írtunk.