Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Évtizedekig vizsgálták az agysorvadást, meglepő eredményre jutottak

Évtizedekig vizsgálták az agysorvadást, meglepő eredményre jutottak

Évtizedekig vizsgálták az agysorvadást, meglepő eredményre jutottak
Fotó: unsplash | illusztráció

Fontos információkhoz jutottak, melyek segíthetnek a kognitív zavarok súlyos tüneteinek megelőzésében.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói a BIOCARD csoporttal együttműködve megállapították, hogy bizonyos tényezők összefüggnek az agy gyorsabb zsugorodásával, ilyen egyebek között a 2-es típusú cukorbetegség és az agy-gerincvelői folyadékban található fehérjék alacsony szintje.

A cikk a videó után folytatódik

Ezeknél az embereknél agyi elváltozások mutattak ki és hamarabb alakult ki náluk enyhe kognitív zavar mint másoknál. A BIOCARD összesen 185 résztvevőt vizsgált, akik átlagosan 55 évesek voltak a tesztek kezdetekor.

Az elmúlt 20 évben agyi szkenneléseket és agyvelő-folyadék vizsgálatokat végeztek el rajtuk, melyek az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható fehérjék csökkenését vizsgálták – írja a MedicalXpress.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fehérállomány zsugorodásának és az agykamrák megnagyobbodása 86 és 71 százalékkal növelte az enyhe kognitív zavarok kialakulását, a cukorbetegeknél ez az arány 41 százalék volt.

A kutatók szerint a biomarkerek által mutatott eredmények segíthetnek a korai azonosításban, amivel a megelőző kezelések a mostaninál jóval korábban megkezdődhetnek, késleltetve az súlyosabb tünetek megjelenését.