Évtizedekig vizsgálták az agysorvadást, meglepő eredményre jutottak
Fontos információkhoz jutottak, melyek segíthetnek a kognitív zavarok súlyos tüneteinek megelőzésében.
A Johns Hopkins Egyetem kutatói a BIOCARD csoporttal együttműködve megállapították, hogy bizonyos tényezők összefüggnek az agy gyorsabb zsugorodásával, ilyen egyebek között a 2-es típusú cukorbetegség és az agy-gerincvelői folyadékban található fehérjék alacsony szintje.
Ezeknél az embereknél agyi elváltozások mutattak ki és hamarabb alakult ki náluk enyhe kognitív zavar mint másoknál. A BIOCARD összesen 185 résztvevőt vizsgált, akik átlagosan 55 évesek voltak a tesztek kezdetekor.
Az elmúlt 20 évben agyi szkenneléseket és agyvelő-folyadék vizsgálatokat végeztek el rajtuk, melyek az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható fehérjék csökkenését vizsgálták – írja a MedicalXpress.
Az eredmények azt mutatták, hogy a fehérállomány zsugorodásának és az agykamrák megnagyobbodása 86 és 71 százalékkal növelte az enyhe kognitív zavarok kialakulását, a cukorbetegeknél ez az arány 41 százalék volt.
A kutatók szerint a biomarkerek által mutatott eredmények segíthetnek a korai azonosításban, amivel a megelőző kezelések a mostaninál jóval korábban megkezdődhetnek, késleltetve az súlyosabb tünetek megjelenését.