Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Halmozzuk a limlomokat, de az ablakcserét illetően nem hezitálunk

A magyarok nagy része hajlamos halogatni a selejtezést – ám ha a nyílászárók cseréjéről van szó, már más a helyzet. Különösen, ha az energiahatékonyságon vagy a problémamegoldáson van a hangsúly.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Míg a kisebb-nagyobb bútorok és háztartási gépek esetében a magyarok 77%-a hajlamos az utolsó pillanatig halogatni a cserét, addig a nyílászáróknál más a helyzet: a válaszadók 48%-a tudatosan ügyel arra, hogy időben selejtezze le ezeket az elemeket a nagyobb problémák megelőzése érdekében – derült ki a VELUX Cégcsoport legújabb reprezentatív kutatásából. Mindemellett az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek több mint egyharmada (35%) cserélt nyílászárót az elmúlt három évben, bár közel harmaduk (31%) még sosem tette meg ezt a lépést.

A leggyakrabban bejárati ajtókat (26%) és homlokzati ablakokat (21%) cseréltek, míg tetőablakot mindössze 7%-uk. A kutatás azt is megállapította, hogy az energiamegtakarítás és a funkcionális problémák – például a hőtartási hiányosságok – jelentős szerepet játszanak a nyílászárók cseréjénél. Ez különösen a férfiak körében fontos szempont, akik 31%-a számára az energiamegtakarítás a legfőbb motiváció. A válaszadók többsége legfeljebb 200 ezer forintot szán a beruházásra. De lényeges az is: az anyagi szempont minden háztartási cikknél döntő tényező. Soron kívül A Mentőszolgálat beismerte: a mentésirányító miatt vérzett el egy beteg

A felmérés szerint a magyarok 64%-a számára az anyagiak komoly akadályt jelentenek a selejtezés során, ugyanakkor az érzelmi kötődés sem elhanyagolható: a megkérdezettek 32%-a számolt be ez utóbbiról. Míg a válaszadók 53%-a állította, hogy lenne például lecserélendő ruhája, valójában csak 35% végezte el a cserét. Az elektronikai eszközök esetében jobban állnak a válaszadók: 37% tervezte a cserét és 38% meg is valósította a leselejtezést – részletezik. Amikor a cserélendő tárgyak között kellett választani, a háztartási gépek cseréje (56%) fontosabb volt, mint a nyílászáróké (46%).

Az ingatlan hőmegtartásának javítása érdekében a legtöbben az ajtók (50%), majd a homlokzati ablakok (38%) cseréjét tartják elsődlegesnek. Mindemellett fény derült arra is, hogy a tetőablakok cseréje csak a nyolcadik helyen szerepel a fontossági sorrendben, mindössze 15%-os említési aránnyal. A tetőablakkal rendelkezők 60%-a soha nem cserélte még ki ezeket a nyílászárókat, és a válaszadók többsége legfeljebb 100 ezer forintot szánna erre a célra – írta meg az Economx a kutatás eredményeire hivatkozva.

Egy másik felmérésnek köszönhetően pedig rávilágítottak, hogy a magyarok közel fele gondban lenne, ha egy hónapra fizetés nélkül maradna. Az MNB első átfogó pénzügyi egészségfelmérése szerint a magyar lakosság 43 százaléka súlyos anyagi kiszolgáltatottságban él, miközben a többség sem rendelkezik megfelelő pénzügyi tartalékokkal. Továbbá ebben a cikkben azt részleteztük, mit gondolnak a magyarok egy esetleges budapesti olimpiáról: egy friss kutatás során azt vizsgálták, hogy egy olimpiarendezés kapcsán hogyan vélekednek a megkérdezettek.

Árpád hídi tragédia: a Főügyészség döntött a gázoló milliós jóvátételéről

Megszületett a döntés a nagy figyelmet kapott ügyben.

Nagy erőkkel keresik a rendőrök ezt a 4 éves kislányt

A gyermeket édesanyja a jogerős bírósági ítéletek ellenére vitte ismeretlen helyre, jelenleg is nagy erőkkel keresik.