Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Tovább bővül a Digitális Állampolgárság Program: ezt érdemes tudni

Az azonosításon túl lehetőség lesz a személyes okmányaink adatainak feltöltésére is.

...svg content...Fotó: Pixabay
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy hetet adott a kormány az okmányok digitalizációjával kapcsolatos törvények módosításának társadalmi egyeztetésére, a kabinet oldalára múlt pénteken feltöltött tervezetet november 2-ig lehet véleményezni – áll a beszámolóban. Mint ismert, szeptemberben indult el a Digitális Állampolgárság Program (DÁP), amelynek keretében egy mobilalkalmazásban már elérhetjük személyes adatainkat. Hogy mit érdemes tudni a programról, az appról, ebben a cikkben részletesen kifejtettük.

Az Economx most azt írja, februártól már az is lehetővé válik, hogy a legfontosabb okmányaink, így a személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, a lakcímkártya, a TAJ-kártya és az adókártya adatait letöltsük, és hitelesítve tovább küldjük, kiváltva ezzel a fizikai kártyák használatát. Az okmányok adattartalma tehát digitálisan is elérhető lesz, és helyettesíteni tudják a fizikai megfelelőiket, így azok helyett elegendő lesz a mobiltelefonunkat magunknál tartani, rajta a Digitális Állampolgár mobilalkalmazással – olvasható a jogszabálymódosítás indokolásában. Soron kívül A Mentőszolgálat beismerte: a mentésirányító miatt vérzett el egy beteg

Kiemelik: a fizikai személyazonosító igazolvány lejárati idővel történő igénylése díjmentes marad minden állampolgár számára, a többi okmány pedig csak külön kérésére állítják ki, eljárási díj ellenében. Továbbá bizonyos élethelyzetekben, például a 14 éven aluliak esetében ingyenes minden okmány igénylése, illetve kedvezményt biztosítunk majd többek között a nyugdíjasok számára egyes okmányoknál. A törvényjavaslatot előterjesztő, a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda azt javasolja:

A fizikai okmány helyett a Digitális Állampolgár mobilalkalmazás segítségével az állampolgárok a digitális okmányokat válasszák. Magyarázatuk szerint ezzel jelentősen csökkenthető a környezetterhelés, mivel a digitális okmányok érkezésével becslések szerint 11,1 tonna műanyag és 1,2 tonna papír felhasználását spórolhatja meg a magyar állam éves szinten. De korábban arra is kitértünk, hogy rengeteg diák jelentkezett az ingyenes KRESZ- és elsősegély-tanfolyamra: több mint 3000 diák élt már a lehetőséggel, az első vizsgák novemberben kezdődnek.

Ugyanakkor fontos hozzátenni: ebben nincs benne az egészségügyi alkalmassági vizsgálat, a gyakorlati vezetést pedig továbbra is autósiskoláknál, piaci alapon kell elvégezni. A gyakorlati órák költsége az autósiskolától függően 8-9 ezer forint között mozoghat óránként (50 perc), így a kötelező 30 óra díja meghaladhatja a 200 ezer forintot. Arról, mit érdemes még tudni az ingyenes jogosítványszerzési lehetőségről, s kik azok, akik jogosultak rá, ebben a korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Árpád hídi tragédia: a Főügyészség döntött a gázoló milliós jóvátételéről

Megszületett a döntés a nagy figyelmet kapott ügyben.

Nagy erőkkel keresik a rendőrök ezt a 4 éves kislányt

A gyermeket édesanyja a jogerős bírósági ítéletek ellenére vitte ismeretlen helyre, jelenleg is nagy erőkkel keresik.