Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Óraátállítás: ennyire negatívan hathat a gyerekekre

A változásra érzékenyen reagálhatnak a gyermekek is, akik a szakpszichológus szerint az iskola miatt egyébként is korábban kelnek, mint ami megfelelő lenne.

...svg content...Fotó: Unsplash/Annie Spratt A kép illusztráció.
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, október 27-én kezdődik a téli időszámítás, vasárnap hajnali három órakor az órákat kettőre kell visszaállítani. Az óraigazítás Budapesten csak néhány éjszakai járat közlekedését, menetrendjét érinti, amiről ebben a korábbi cikkünkben számoltunk be bővebben. Emellett néhány belföldi és nemzetközi vonatot is érint mindez, de a Volánbusz menetrendje is változni fog, amiről érdemes tudni. Ezzel kapcsolatban minden fontos és hasznos információt összegyűjtöttünk ebben a cikkünkben.

Az InfoRádióban pedig Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus arról beszélt, milyen hatással van az óraátállítás a gyerekekre. Mint mondta, az ő esetükben az életritmusból való kizökkenés nagyon számít, ezért igazán megterhelő, hogy egy órával át kell állítani a megszokott ritmusukat. Soron kívül Horrorbaleset Mexikóban, legkevesebb 24 ember meghalt

Hozzáfűzte: egyébként is megterhelő számukra a korai kelés, az iskola, óvoda túl korán kezdődik a napi ritmushoz képest. De amikor hozzáadunk az időhöz egy órát, az azért valamivel jobb szerinte.

Egyúttal leszögezte: teljes mértékben emberfüggő, hogy kit mennyire visel meg az óraállítás, hiszen vannak, akiknek könnyű az átállás. Ám azok a gyengébb idegrendszerű gyerekek, akik egyébként is jóval érzékenyebbek sok mindenre, nagyon megszenvedik, ha változás áll be az életritmusukban.

Mint fogalmazott, mivel az ő ritmusuk eleve labilis, minden ilyen váltás külön problémát jelent. „Hangulatingadozások a problémás gyerekeknél inkább olyankor jellemzőek, amikor korábban kell felkelni” – magyarázta Gyarmathy Éva.

Ezután azzal folytatta: azoknak, akik később kelnének, az iskola, óvoda miatti korán kelés már eleve feszültségforrás. De a klinikai szakpszichológus jó tanáccsal is szolgált a témát illetően, ugyanis elmondása szerint jó módszer lehet már az óraállítást megelőző időszakban elkezdeni felkészíteni a gyermeket, például az őszi szünetben. Továbbá arra utalt: a tavaszi óraállítás a legmegterhelőbb, hiszen a nyári időszámítással pont, hogy veszítünk egy órát, így akkor ennek sokkal inkább „meglesz az ára” – írja az Infostart.

Váratlanul csúnyán kiütötte a Barcelona a Real Madridot

Komoly vereséget mért a Barcelona a Real Madridra a spanyol bajnokság legutóbbi fordulójában, ami akár a címébe is kerülhet a madridiaknak.

Dancing with the Stars: óriási dráma, Tóth Gabiék majdnem kiestek

Véget ért a Dancing with the Stars ötödik évadának első élő adása, aminek végén máris búcsúzott egy páros, nem folytathatják a versenyt.