Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Paksi atomerőmű: 2027-től a franciák is adnak fűtőelemeket

Ez Magyarország számára ellátásbiztonsági szempontból fontos lépés.

...svg content...Fotó: Unsplash/Matthew Henry
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A paksi atomerőműbe 2027-től szállít fűtőelemeket a francia Framatome nevű cég – erről pénteken állapodott meg az Energiaügyi Minisztérium (EM). Az energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, Steiner Attila hangsúlyozta: ez Magyarország számára ellátásbiztonsági szempontból fontos lépés. Egyúttal hozzátette: bár kicsit távolinak tűnhet még 2027, az elmúlt években a paksi atomerőműben az üzemanyagból nagyon jelentős stratégiai készletet halmoztak fel.

Steiner Attila ezután szót ejtett arról is, hogy a hazai energiamix egyik legfontosabb eleme a paksi atomerőmű, amely a magyarországi villamosenergia-termelés csaknem felét adja, ennek hosszú távú fenntartása érdekében indította el a kormány az atomerőmű további üzemidő-hosszabbításával összefüggő projektet. A cél az, hogy további húsz évvel hosszabbítsák meg az erőmű élettartamát – írja a Telex. Míg Bernard Fontana, a Framatome vezérigazgatója azt mondta: Soron kívül Továbbra is keresik a napok óta eltűnt 5 éves budapesti kislányt

A mostani megállapodás lehetővé teszi a paksi atomerőmű hosszú távú, megbízható ellátását nukleáris fűtőanyaggal. A lap megjegyzi: a szerződés, amely a magyarországi VVER-típusú reaktorok nukleáris üzemanyaggal való hosszú távú ellátását, Magyarország nukleáris üzemanyag-beszerzésének diverzifikációját biztosítja, az Energiaügyi Minisztérium és a Framatome között 2023 szeptemberében aláírt szándéknyilatkozatban foglaltakon alapul.

Az Európai Unióban jelenleg tizenkilenc VVER-típusú reaktor üzemel, köztük négy 1000 megawatt (MW) villamos teljesítményű VVER reaktor Bulgáriában és a Cseh Köztársaságban, valamint tizenöt 440 MW-os VVER reaktor a Cseh Köztársaságban, Finnországban, Magyarországon és Szlovákiában – emlékeztetnek a Telex cikkében. Legutóbb egyébként szeptember végén, az árvízhelyzet idején érkezett hír a paksi atomerőmű kapcsán.

Akkor egy szakértő nyugtatta meg a lakosságot, mondván, aggodalomra semmi ok. Továbbá hangsúlyozta: a paksi létesítmény Európa egyik legbiztonságosabb nukleáris áramtermelő egysége. Augusztus végén pedig az erőmű bővítése kapcsán láttak újabb információk napvilágot. Többek között arra is fény derült, hogy 24 ezer cölöp került le a földbe, mely egyúttal újabb nagy mérföldkövet jelent.

Bemutatták a NASA holdautóit, eddig ennyit tudni róluk

A NASA közlése szerint 2030-ra kifejlesztenek egy új holdjárót, amely segíti a küldetéseket és lehetővé teszi az emberek számára, hogy felfedezzék a Hold különböző területeit.