Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Akár hazánkban is lehetne a patikában beadatni az oltást: ezt mondja a szakértő

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezetének elnöke fejtette ki a véleményét egy itthon egyelőre még nem bevezetett lehetőségről, a gyógyszerészeti immunizációról.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az élethosszig tartó immunizáció volt a Vaccines Europe és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által szervezett múlt heti konferencia témája, amelyen kiderült, hogy bár a Covid-járvány ártott az oltásokba vetett bizalomnak, új területeket is nyitott a gyógyászatban. Magyarországon eddig is sikeresek voltak az oltási programok, de vannak még kiaknázatlan területek. Nem tűnik elképzelhetetlennek az sem, hogy gyógyszertárakban, gyógyszerészektől kapjunk oltást – erről a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezetének elnöke is elmondta a véleményét.

Süle András szerint az Európai Unióban és az Egyesült Államokban már kikristályosodni látszik a kérdés szakmai tartalma. „Korábban két olvasata volt. Az egyik, hogy magában a gyógyszertárban történik az oltás beadása, de az másodlagos volt, hogy ki és milyen végzettséggel végezte el ezt. Ma már inkább arról beszélünk, hogy gyógyszertárban gyógyszerész végzettségű személy ad be védőoltást. Az nyitott kérdés, hogy ez a gyógyszertár közforgalmú patika vagy egy szakrendelőben van” – magyarázta. Soron kívül Orbán Viktor bejelentette, mekkora minimálbérre számíthatunk

Ez a gyakorlat, a gyógyszertári immunizáció az Európai Unió több országában és több régiójában bevett, és az Egyesült Királyságban is jó tapasztalatokat szereztek benne. Süle több érvet is fel tudott hozni mellette: egyrészt az emberek jóval többször találkoznak patikussal, mint orvossal, az unióban napi 46 millió páciens-gyógyszerész találkozó van, másrészt a gyógyszertárak jobb területi lefedettséget is biztosítanak, mint a szakrendelők vagy a háziorvosok. Ráadásul a patikák fizikai hozzáférése is kedvezőbb, világos és általában hosszú nyitvatartási időkkel működnek – írja a Telex.

Tehát mindez jobban beilleszthető az emberek napirendjébe, mint hogy például kórházi oltóközpontokba látogassanak. Továbbá adódhat a kérdés, hazánkban mikor próbálhatnak ki hasonló rendszert? Talán 2025-ben. Az pedig tény, hogy ahol működik ilyen, ott szabadon választható és a felnőtt lakosságot megcélzó vakcinákat adnak be a gyógyszertárakban. A klinikai főgyógyszerész szerint első megközelítésben olyan régóta velünk levő és igen mérsékelt várható oltási reakciókat mutató oltóanyagot lehetne ebben a rendszerben bevezetni, mint az influenza elleni vakcina.

A szakma még sok mindent tud tenni az ügyben

Ez a rendszer fakultatív módon működhetne a lakosság részéről, és a gyógyszertárak csatlakozása is önkéntes lenne – derül ki a cikkből. „A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy a közfinanszírozott egészségügyi rendszerek elkezdik magukhoz ölelni ezt a szolgáltatást, de többféle finanszírozási modell is előfordulhat” – jegyezte meg Süle András, aki úgy véli, a szakma még sok mindent tud tenni, hogy jól érthető és világos módon kommunikáljon a lakossággal. Ennek fontos részét képezné, hogy tudatosítsák, mi mindenre létezik már vakcina a kötelezőkön túl.

Például a kullancscsípéshez társuló agyhártyagyulladásra is. A szakember szerint az sem közismert, hogy milyen sokat fejlődnek a vakcinák, például már orrspray formájában is léteznek, így akik eddig a tűtől féltek, azok is hajlamosabbak lehetnek részt venni egy immunizációs programban. „Cél kell, hogy legyen, hogy a fertőző megbetegedéseket, amiket bizonyítottan meg tudunk előzni, minél nagyobb mértékben próbáljuk meg megakadályozni, erről is szólna az élethosszig tartó immunizáció” – hangsúlyozta a lapnak nyilatkozva.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy örömhírrel szolgált az NNGYK, rövidesen elérhető lesz a térítésmentes influenza elleni védőoltás: a járvány berobbanásával fontos, hogy szervezetünket is felkészítsük. Mint kiderült, az oltóanyag szállítása már megkezdődött, mely a járási és kerületi hivatalokon keresztül jut el a háziorvosi rendelőkbe és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz. Október végétől pedig országszerte elérhető lesz a háziorvosi rendelőkben. A további részletekről itt írtunk.

Óbudán is emelik a parkolási díjakat, ezt érdemes tudni

2024. november 18-án új rendelet lép hatályba a harmadik kerület közterületein a járművel történő várakozás rendjéről. Azaz díjemelés lesz, bár ez nem mindenkire vonatkozik.

Akár hazánkban is lehetne a patikában beadatni az oltást: ezt mondja a szakértő

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezetének elnöke fejtette ki a véleményét egy itthon egyelőre még nem bevezetett lehetőségről, a gyógyszerészeti immunizációról.

Ezt üzente Magyar Péter péntek reggel Orbán Viktornak

Magyar Péter is meghallgatta Orbán Viktor péntek reggeli élő interjúját, aminek ideje alatt fontos témák kerültek szóba.