Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

A magyarok közel fele gondban lenne, ha egy hónapra fizetés nélkül maradna

Az MNB első átfogó pénzügyi egészségfelmérése szerint a magyar lakosság 43 százaléka súlyos anyagi kiszolgáltatottságban él, miközben a többség sem rendelkezik megfelelő pénzügyi tartalékokkal.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Gazdaság

Kiss László

Szerkesztő

A Magyar Nemzeti Bank friss kutatása aggasztó képet fest a hazai lakosság pénzügyi helyzetéről. A 2024 augusztusában végzett országos felmérés szerint a magyarok pénzügyi egészsége az ötven százalékos szintet éppen csak meghaladja, ami középszerű eredménynek számít.

A vizsgálat különösen riasztó adatokat tárt fel a társadalom legsérülékenyebb rétegeiről. A megkérdezettek 14 százaléka kritikus pénzügyi állapotban van, további 29 százalék pedig a sérülékeny kategóriába tartozik. Ez különösen szembetűnő az alacsonyabb jövedelmű háztartásoknál, ahol a havi nettó 400 ezer forint alatt keresők több mint fele tartozik a két legveszélyeztetettebb csoportba.

Az Economx által szemlézett kutatás négy fő területet vizsgált: a pénzügyek feletti kontrollt, a megtakarítási képességet, az anyagi helyzetet és a pénzügyi ellenállóképességet. Bár a magyarok viszonylag jól teljesítenek a pénzügyeik követésében, a megtakarítások terén már jelentős hiányosságok mutatkoznak. A lakosság mindössze 19 százaléka érzi úgy, hogy megfelelően fel tud készülni a nyugdíjas éveire, és csupán minden második ember próbál rendszeresen félretenni.

Markáns különbség mutatkozik a nemek között

Az anyagi helyzet tekintetében markáns különbség mutatkozik a nemek között, ugyanis a férfiak jelentősen magasabb, 60 pontos átlagot értek el, szemben a nők 52 pontos eredményével, de figyelemreméltó az is, hogy a lakosság ötödének komoly terhet jelent hiteleinek törlesztése.

Különösen aggasztó a pénzügyi ellenállóképesség alacsony szintje. A magyarok 40 százaléka egy hónapnál rövidebb ideig tudna talpon maradni fő jövedelemforrásának elvesztése esetén, ráadásul e csoport fele még egy hétig sem bírná anyagilag. A váratlan kiadásokra is kevesen készülnek fel, ugyanis a lakosság kevesebb mint harmada rendelkezik fél havi jövedelemnek megfelelő tartalékkal.

A helyzet javítása érdekében az MNB több kezdeményezést is elindít, köztük egy online kalkulátort a pénzügyi egészség mérésére, valamint egy munkahelyi környezetben megvalósuló, gyakorlatorientált pénzügyi ismeretterjesztő programot, amely ingyenes, személyre szabott tanácsadással egészül ki.