Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Újabb megyében pusztít a madárinfluenza

A Nébih újabb járványkitörésről számolt be.

...svg content...Fotó: Unsplash/JOHN TOWNER
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az elmúlt napokban két egymástól járványtanilag független Bács-Kiskun vármegyei baromfitelepen, egy tojótyúk és egy mulardkacsa állományban is kimutatták a madárinfluenzát. Emellett Hajdú-Bihar vármegyében, egy mulardkacsa- és egy hízólúdtenyészetben, valamint Békés vármegyében egy tojótyúktelepen is megerősítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét.

A hatóság az érintett gazdaságokban összesen mintegy 220 ezer baromfi ártalmatlanítását rendelte el a fertőzés megfékezése érdekében. A Bács-Kiskun vármegyei Soltszentimrén egy tojótyúkokat tartó telepen, valamint Bugacon egy mulardkacsa-állományban is madárinfluenza tüneteit észlelték. Soron kívül Újabb politikus szólalt meg a Csárdi-ügy kapcsán, szerinte ideje bizonyítékokat szolgáltatnia

A laboratóriumi tesztek mindkét helyen megerősítették a H5N1 vírus jelenlétét. Hajdú-Bihar vármegyében, Nyíradonyban és Csökmőn a betegségre jellemző tünetek és a magas elhullás vetette fel a fertőzés gyanúját, Békés vármegyében pedig Tótkomlóson, egy tojótyúktelepen szintén megemelkedett elhullásra figyeltek fel, amelyet szintén a H5N1 vírus okozott.

A járvány megfékezésére a fertőzött gazdaságok körül 3 kilométeres védő- és megfigyelési körzeteket alakítottak ki, és elindították a járványügyi vizsgálatokat. A járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások azonnal életbe léptek.

A folyamatosan növekvő számú madárinfluenza-esetek a járvány súlyosságát hangsúlyozzák, ezért a Nébih ismételten figyelmezteti a baromfitartókat, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az állataik védelmére. Kiemelten fontos a szárnyasok zárt tartása, valamint a járványvédelmi előírások szigorú betartása.