Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

További 125 ezer diák kap laptopot év végéig

A gépeken van Windows rendszer, valamint jár hozzájuk táska és egér is.

...svg content...Fotó: Freepik
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A kormány támogatásával decemberig újabb 125 ezer diák jut laptophoz – jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten, egy sajtótájékoztató keretében. Rétvári elmondta, hogy az új informatikai eszközöket az 5. és 9. osztályos tanulók vehetik át, akik korábban igényelték a Kréta rendszeren keresztül, hozzátéve, hogy az egyéni tanulói laptopok mellett az iskolák intézményi eszközökkel is gazdagodnak.

Kiemelte, napjainkban alapvető fontosságú, hogy minden diák hozzáférjen a digitális tananyagokhoz. Az összesen 32 milliárd forintos laptoposztási program célja, hogy a magyar diákok versenyképes tudással rendelkezzenek. A diákok a kormány által biztosított legmodernebb internetkapcsolaton keresztül használhatják majd ezeket az eszközöket, miután az iskolákban komoly wifi-fejlesztések zajlottak. Soron kívül Újabb politikus szólalt meg a Csárdi-ügy kapcsán, szerinte ideje bizonyítékokat szolgáltatnia

Rétvári hangsúlyozta, hogy az oktatás egyik fontos feladata az otthonról hozott társadalmi különbségek csökkentése. Eredetileg uniós forrásból valósult volna meg a program, de az EU nem biztosít forrást Magyarország számára a helyreállítási alapból, ezért az állam saját költségvetéséből, teljes mértékben állami támogatással valósítja meg – emelte ki. Az EU döntése kapcsán hozzátette: „az unió nem tartotta méltónak a magyar diákokat arra, hogy laptopokat kapjanak uniós forrásból”.

A program keretében az elmúlt években összesen 453 ezer laptopot osztottak ki, melyből 55 ezer a pedagógusokhoz került. Az eszközök több mint háromezer iskolába jutottak el. Rétvári azt is megemlítette, hogy a laptopok kiosztása mellett digitális tananyagok fejlesztése is folyamatban van. A nemzeti köznevelési portálon folyamatosan bővül az elérhető interaktív tankönyvek és egyéb tartalmak köre. Az elmúlt évek során több mint 200 millió letöltés történt a portálon, és több mint 28 ezer feladatot adtak ki a diákoknak ezen keresztül.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány kiemelt figyelmet fordít az állampolgárok igényeire. Nyitrai emlékeztetett arra is, hogy már 16 alkalommal kérdezték meg a polgárokat nemzeti konzultáció formájában, és hamarosan újabb kérdéssor érkezik, ezúttal a gazdaságpolitikáról.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke elmondta, hogy a laptoposztási program 2022-ben indult, és mára az 5-12. osztályos diákok közül mindenki megkapta az eszközt, aki igényelte. Azok számára, akik nem kértek saját laptopot, az iskolákban biztosítanak hozzáférést az eszközökhöz. Az elnök hangsúlyozta, hogy a program zökkenőmentesen zajlik, és most is minden diák időben megkapja a laptopját. Elmondta továbbá, hogy a kiosztott eszközök átlagosan 256 ezer forintba kerülnek, és tartalmaznak egy táskát, egeret, valamint Windows operációs rendszert is.