Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Kutatás: a babák feltűnően bátran szembe néznek a robotokkal

Finn kutatók érdekes megállapításokat tettek a téma kapcsán.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A korai szocializációban fontos szerepe van a szemkontaktusnak, és már az egészen pici babák is használják ezt a nonverbális jelzést – írja a HVG. Valójában már a 2-5 napos csecsemők is tovább figyelnek a közvetlen tekintetű arcokra, mint a tőlük elfordultakra, körülbelül négy hónapos koruktól kezdődően pedig kezdik megérteni mások rájuk vonatkozó tekintetét. A cikk szerint korábban már sok kutatás vizsgálta a szemkontaktus kialakulását, hatásait, azzal viszont még nem igen foglalkoztak, hogy mi a helyzet, ha a kicsik egy robottal néznek szembe.

Mindez azért is érdekes lehet, hiszen a jövőben minden bizonnyal nem számít majd ritkaságnak, ha humanoid robotokat használnak a gyermekgondozásban. De fontos hozzátenni azt is: a Tampere Egyetem kutatói arra már bizonyítékokat találtak, hogy a felnőtt emberek szemkontaktusa egy humanoid robottal hasonló volt ahhoz, mintha másik emberre néznének. Mindemellett arra is kíváncsiak voltak, mi a helyzet a csecsemők esetében, akik nem rendelkeznek korábbi tudással, így hát belevágtak a kísérletbe, amelybe 114 (6–8 hónapos) kisbabát vontak be. Soron kívül Szoboszlai Dominik bevallotta, félreteszi a nyilvános gólörömöt szerda estére

A kicsiket három különböző ingernek tették ki: egy embernek, egy humanoid robotnak és – kontrollingerként – egy tárgynak, ebben az esetben egy vázának. Valamennyi modellt megmutatták a csecsemőknek, vagy közvetlenül rájuk néztek, vagy elfordították a tekintetüket. Kiderült, hogy a babák hasonlóan reagáltak az emberi tekintetre, mint a robot szemére, azaz felfogják a tekintet társadalmi jelentőségét, bár azt nem tudják, hogy az egyik „igazi”, a másik viszont a gépé. A kutatók a Biological Psychology folyóiratban tették közzé az eredményeiket – szúrta ki a HVG.

Mindemellett felhívták a figyelmet: további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy felmérjék a csecsemők és a robottechnológia interakciójának hosszú távú hatásait. De arra is kitértünk: a Casio megnyitotta az előrendeléseket legújabb, továbbfejlesztett robotállatára, ami a gyártó szerint egyedi hangokkal és mozdulatokkal képes kialakítani személyes kapcsolatot „gazdájával”, és felismeri, hogy ki közeledik felé. Úgy tudni, november 7-től dobják piacra, hozzávetőlegesen 145 ezer forintnak megfelelő japán jenért.

Ezáltal felmerülhet a kérdés: vajon ez az eszköz lesz majd a karácsony slágerajándéka? Itt érdemes megjegyezni, hogy Moflint nem játéknak, inkább társnak tervezték azok számára, akik magányosak, és a gyártó szerint segít a mentális jóllét javításában. De a Casio egy opcionális előfizetési szolgáltatást is kínál Club Moflin néven, további cirka 16 ezer forintos áron, amely kedvezményt biztosít a javításokra, tisztításokra, sőt, akár egy teljes bundacserére is. A témával kapcsolatos további részletekről ebben a cikkünkben írtunk.

Kiderült, mekkora tömeg gyűlt össze Orbán Viktor ünnepi beszédén

A vártnál is nagyobb tömeg gyűlt össze Orbán Viktor ünnepi beszédén, amire rengetegen voltak kíváncsiak.

Kalocsa mellett zuhant le egy siklóernyős, életveszélyes állapotban van

Életveszélyes állapotban vitték kórházba azt a siklóernyőst, aki Kalocsa mellett zuhant le egyelőre ismeretlen körülmények között.