Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Ukrajnának azonnal csatlakoznia kell a NATO-hoz – állítják a franciák

Ukrajna NATO-csatlakozásának kérdése körül élénk vita bontakozott ki a nemzetközi színtéren, ugyanis míg egyes országok támogatják a gyorsított felvételt, mások óvatosságra intenek.

...svg content...Fotó: Az amerikai légierõ F-35-ös harci gépe a Ramstein Flag 2024 fedõnevû légvédelmi harcászati gyakorlaton Görögország fölött 2024. október 4-én. A manõverekben 12 NATO-ország légiereje vesz részt. MTI/EPA/Sebastien Nogier
Európa

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

Jean-Noel Barrot francia külügyminiszter kijevi látogatása során határozott támogatását fejezte ki Ukrajna NATO-csatlakozása mellett. A politikus hangsúlyozta, hogy egy esetleges orosz győzelem veszélyeztetné a nemzetközi rendet. „Az orosz győzelem az erősebb jogának szentesítése lenne, ami káosz felé terelné a nemzetközi rendet” – nyilatkozta Barrot egy sajtótájékoztatón.

A francia külügyminiszter kiemelte Ukrajna ellenállásának jelentőségét is, mondván: „Azzal, hogy kivételes bátorsággal ellenállnak az agresszornak, nemcsak Ukrajna területi integritásáért harcolnak, hanem azt a frontvonalat is tartják, amely Európát elválasztja Putyin Oroszországától.” Barrot emellett bejelentette, hogy Franciaország Mirage 2000 típusú vadászgépeket szállít Ukrajnának, amelyek várhatóan a jövő év elején érkeznek meg. Soron kívül Zavartalan napsütés vár ránk hétfőn, akár 19 fok is lehet napközben

Az ukrán vezetés, élén Volodimir Zelenszkij elnökkel a NATO-csatlakozást kulcsfontosságúnak tartja az ország biztonsága szempontjából. Zelenszkij korábban úgy nyilatkozott, hogy a NATO-tagság olyan védelmet biztosítana Ukrajnának, ami összehasonlítható a nukleáris fegyverek birtoklásával.

Noha Franciaország szerint azonnal el kellene indítani a csatlakozási folyamatot, álláspontjuk nem találkozik minden NATO-tagállam egyetértésével. A szövetség bővítéséhez ugyanis valamennyi tagország jóváhagyása szükséges, és néhányan már jelezték fenntartásaikat. Robert Fico szlovák miniszterelnök például úgy véli, Ukrajna NATO-tagsága a második világháború kitörését eredményezné.

2-1-re nyert a Liverpool a Chelsea ellen, Szoboszlai végig pályán volt

Szoboszlai Dominik végig a pályán volt a Chelsea ellen az angol bajnokin, ami a Liverpool győzelmével ért véget.