Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Veszélyes lódarázs bukkant fel Magyarország határában

Ez az inváziós faj komoly kockázatot jelent a méhállományokra, a biológiai sokféleségre és a lakosságra is.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Szlovákiában is megjelent a veszélyes ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) – áll a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közleményében. Ez az inváziós faj komoly kockázatot jelent a méhállományokra, a biológiai sokféleségre és a lakosságra is. Érdemes hozzátenni: az ázsiai lódarazsak 2004-ben jelentek meg Európában, azóta pedig Franciaországból kiindulva folyamatosan terjeszkednek. Legutóbb Szlovákiában tűntek fel, idén szeptember 28-án, a magyar határtól mindössze 45 kilométerre.

A rovarokat Palárikovóban (Tótmegyer) figyelte meg Dr. Dušan Senko botanikus a kertjében. Az értesített szakértők további egyedeket észleltek 400 méterrel távolabb, ahol ázsiai lódarazsak borostyánon vadásztak rovarokra. A felfedezés komoly aggodalomra ad okot, hiszen Szlovákia éghajlata és élőhelyei kedvezőek az ázsiai lódarázs számára, így fennáll a veszélye a gyors elszaporodásnak – írja a 24.hu a közleményre hivatkozva. Soron kívül Másodszor is elkésett az ATV ismert műsorvezetője, távozik a csatornától

Emellett arra is nagy esély van, hogy léteznek további, még nem észlelt populációk Szlovákiában, vagy akár Magyarországon is. Mint részletezik, a MATE szakemberei a szlovák kollégáikkal együtt hamar nekiláttak a darázsfészek felkutatásának, ez ugyanis fontos lépés a rovarok terjedésének megfékezéséhez. Ehhez jeladót rögzítettek egy lódarázsra, amellyel nyomon követték az állatot egészen a fészkéig, azt pedig a kirendelt tűzoltók eltávolították.

Egy másik jeladóval ellátott darázs azonban teljesen másik irányba indult, ami azt jelenti, hogy több fészek is lehet már az érintett területen – emelik ki. A másik fészket azonban nem sikerült megtalálniuk a szakértőknek. Magyarországon egyébként 2023 augusztusában már észlelték az ázsiai lódarazsat, ám jelenleg nincs megerősített információnk újabb megjelenésről – jegyzik meg a cikkben.

Mint ismert, a nyár folyamán az extrém hőség, illetve az aszály miatt szabályos darázsinvázió volt az országban. A legnagyobb gondot a német darázs és a lódarázs okozta, de számos más faj is korábban megjelent, mint szokott. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy félelmetes módon szaporodik az amerikai horrordarázs, mégis jó célt szolgálnak.

Kiderült, tavaly összesen mennyi pénzt hozott Kína Magyarországra

Hatalmas összegekben fektettek be a kínai cégek Magyarországon 2023-ban, amit most számszerűsített a kormány Varga Mihály pénzügyminiszter által.