Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.

...svg content...Fotó: NASA/Solar Dynamics Observatory
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Napciklusok alakulását vizsgáló tudósok megállapították, hogy az átlagosan 11 évente bekövetkező napmaximum időszaka már javában tart, és a legintenzívebb napkitörések még előttünk lehetnek. A Nap aktivitási ciklusának csúcspontját jelentő maximum-állapot a vártnál korábban érkezett meg, és várhatóan még legalább egy évig folytatódik majd – derül ki a beszámolóból. A NASA, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) és a nemzetközi Napciklus-előrejelző Testület (SCPP) szakértői kedden jelentették be a napciklus csúcspontját.

Ez azért érdekes, mert a kutatók általában csak utólag, a napmaximum lecsengése után szokták megerősíteni annak kezdetét, ezúttal azonban már az aktív fázis közepén megtették ezt a lépést. Elsayed Talaat, a NOAA űridőjárásért felelős igazgatója kiemelte: a napmaximum nem azt jelenti, hogy a naptevékenységek csúcsára értünk. A szakértő szerint a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

A ciklusok alakulására a csillagászok a Nap felszínén megfigyelhető napfoltok alapján és a naptevékenység monitorozása alapján következtetnek. Ezek az olykor a Föld méretével megegyező sötét foltok olyan területek, amelyek hidegebbek, mint a környező régiók. Amikor sok ilyen folt helyezkedik el az izzó csillag felszínén, aktívabb naptevékenység jellemző, amely akár a Föld mágneses terére is hatással lehet – magyarázzák. A jelenlegi, a tudósok által rögzített 25. napciklus, amely 2019 decemberében kezdődött.

Az SCPP akkori előrejelzése szerint a napmaximum csak 2025 körül volt várható, és viszonylag gyengének ígérkezett. A valóság azonban rácáfolt ezekre a jóslatokra: 2022 végén és 2023 elején meredeken emelkedni kezdett a naptevékenység. Lisa Upton, az SCPP társelnöke úgy fogalmazott: a jelenlegi ciklus alatti naptevékenységek meghaladták a várakozásokat, de nem tekinthető szokatlannak egy tipikus napmaximumhoz képest. Ennek ellenére 2024-ben már most is rekordszintű aktivitás mutatkozik egyes területeken – írta meg a Portfolio a LiveScience-re hivatkozva.

A cikkben hozzáteszik: az erős napkitörések plazma- és sugárfelhőket, ún. koronakidobódásokat (CME) indíthatnak a Föld felé, amelyek geomágneses viharokat okozhatnak a bolygó környezetében. Májusban például az elmúlt két évtized legintenzívebb geomágneses vihara alakult ki, amely által világszerte látható volt az esti égbolton a sarki fény.

Korábban mindemellett arról is beszámoltunk, hogy 2023 áprilisában egy különleges jelenséget figyeltek meg, amikor egy erőteljes napvihar hatására egy ritka, „mágneses autópálya” jött létre a Nap és a Föld között, ami mintegy két órán keresztül tartott. Ez a jelenség egy erőteljes koronakidobódás eredményeként alakult ki, amely meggyengítette a Föld mágneses védelmét, így a bolygó magnetoszférája megnyílt. Az ezzel kapcsolatos részletekről itt írtunk bővebben.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.