Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Örömhírrel szolgált az NNGYK: október végétől elérhető a térítésmentes influenza elleni védőoltás

A járvány berobbanásával fontos, hogy szervezetünket is felkészítsük.

...svg content...Fotó: Unsplash/CDC
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Megkezdődött a légúti figyelőszolgálat működése, mely az influenzaszezon előkészítésének első lépése. Ez a rendszer a klinikai és virológiai adatok gyűjtésére épül, célja pedig az influenzavírus, a SARS-CoV-2 és az RSV (légúti óriássejtes vírus) okozta fertőzések monitorozása.

Ezt követően elindult a térítésmentes influenzaoltóanyag kiszállítása is, mely a járási és kerületi hivatalokon keresztül jut el a háziorvosi rendelőkbe és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz. A 2024/2025-ös szezonra gyártott, ingyenes oltóanyag október végére lesz elérhető az egész országban – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleményében. Soron kívül Óbuda alpolgármestere várhatóan december végéig börtönben marad

Az országos tisztifőorvos az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően körlevélben rendelte el a figyelőszolgálat működését a 2024-es év 40. hetétől a 2025-ös év 20. hetéig. Az akut légúti fertőzések, köztük az influenzaszerű megbetegedések figyelése háziorvosok és gyermekorvosok bevonásával történik, akik heti jelentéseket készítenek a betegek számáról és azok influenzaszerű tüneteiről korcsoportonként.

Az adatgyűjtés az ország lakosságának 20 százalékát fedi le, így pontos becslést lehet készíteni az aktuális járványhelyzetről. Emellett a virológiai adatgyűjtés is része a rendszernek, melyben 150 kijelölt háziorvos vesz részt, akik rendszeresen légúti mintákat küldenek a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba.

Jön az ingyenes influenza elleni védőoltás

A közleményben hangsúlyozták, az influenzaszezonra való felkészülés egyik legfontosabb része az ingyenes influenza elleni védőoltások szervezése és beadása: az oltóanyag szállítása már megkezdődött, s október végétől országszerte elérhető lesz a háziorvosi rendelőkben.

A tavalyi évhez hasonlóan az idei szezonban is 949 ezer adag 3Fluart vakcina áll rendelkezésre a 3 év feletti, kockázati csoportba tartozók számára. Az influenzavírus terjedése Magyarországon általában november végén indul, a járványos szintet pedig januárban éri el, ezért a védőoltás beadása november-december folyamán ajánlott.

Az oltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint várandós nőknek. Az elmúlt szezonban 594 465 ember kapott ingyenes influenzaoltást, ebből 442 943 fő (74,5 százalék) volt 60 éves vagy annál idősebb.

A közleményben végül kitértek arra is, hogy a COVID-19 különböző variánsai, mint például a KP.3 és az Európában gyorsan terjedő XEC variáns, továbbra is jelen vannak Magyarországon. Noha ezek a változatok már nem okoznak olyan súlyos megbetegedést, mint a pandémia idején, a tünetek hasonlóak a felső légúti fertőzésekhez. A WHO ajánlásai alapján az NNGYK már megkezdte a COVID-19 elleni oltóanyag beszerzését is, és időben tájékoztatni fogja a lakosságot az elérhetőségről.