Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Két újabb vármegyében ütötte fel a fejét a madárinfluenza

A Nébih azonnal akcióba lépett.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jakub Pabis
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Két újabb vármegyében, Fejérben és Hajdú-Biharban is felütötte a fejét a madárinfluenza – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatából. Az érintett telepeken az állományok felszámolása már megkezdődött, a járványügyi előírások betartása pedig továbbra is kiemelten fontos.

A Nébih laboratóriuma Mezőfalva (Fejér vármegye) és Hajdúnánás (Hajdú-Bihar vármegye) településeken mutatta ki a H5N1 altípusú, magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. Soron kívül Óbuda alpolgármestere várhatóan december végéig börtönben marad

A gyanú Mezőfalván egy 17 ezer egyedet számláló májhasznú kacsatelepen merült fel, miután idegrendszeri tünetek, csökkent takarmány- és vízfogyasztás, valamint növekvő elhullás jelentkezett az állatoknál. Hajdúnánáson egy 23 570 egyedet tartó tenyészkacsa telepen a takarmány- és vízfogyasztás, illetve a tojástermelés csökkenése miatt kezdtek gyanakodni.

A fertőzött állatok felszámolása folyamatban van, a hatóság pedig kijelölte a szükséges védelmi körzeteket: a gazdaságok körül 3 km-es védőkörzetet és 10 km-es megfigyelési körzetet hoztak létre.

A Nébih továbbra is kéri az állattartókat, hogy tartsák be a szigorú járványvédelmi előírásokat. Mivel a madárinfluenza jelenleg elszórtan fordul elő az országban, feltételezhető, hogy vadmadarak terjeszthetik a vírust.

A magas kockázatú területeken kötelező a kereskedelmi célú baromfitartás zárt körülmények között, és a nem kereskedelmi célú baromfiakat is csak zárt helyen szabad etetni és itatni. Az ország más területein szintén kötelező a baromfik zárt etetése és itatása, és minden takarmányt, valamint alomanyagot zárt helyen kell tárolni.