Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Meglepő, de igaz: a mosogatás csökkenti a szorongást

Kutatások bizonyították, hogy ezek a tevékenységek számos egészségügyi vagy mentális problémára gyógyírként szolgálnak.

...svg content...Fotó: Pixabay
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Minden bizonnyal a legtöbbünknek nem tartozik a kedvenc időtöltései közé a házimunka, legyen szó mosogatásról, ágyazásról, az udvar rendbetételéről vagy bármi egyéről. A kutatások szerint azonban ezek a tevékenységek számos egészségügyi vagy mentális problémára gyógyírként szolgálnak – talán ha erre gondolunk szorgos teendőink megkezdése előtt, a kedvünk is jobban megjön.

A Floridai Állami Egyetem pszichológiai tanszékének vizsgálata alapján például arra derült fény: azok az emberek, akik tudatosan mosogatnak, vagyis a szappan illatára, a víz hőmérsékletére és az edények érintésére összpontosítottak, 27%-kal csökkentették szorongásuk szintjét. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

Míg azok, akik nem vették ennyire komolyan ezt a tevékenységet, nem tapasztaltak hasonló nyugtató hatást. Emellett arra is fény derült, hogy a reggeli ágyazás növeli a munkabírást, jobb közérzetet és jobb alvást is biztosít – legalábbis Charles Duhigg, A szokás hatalma című könyv szerzője erre jutott, továbbá a National Sleep Foundation közvélemény-kutatása is hasonló eredményekkel zárult. Egy svéd tanulmány pedig azon megállapítást tette, miszerint azoknál, akik sokat dolgoznak az udvaron – takarítanak, barkácsolnak, kertészkednek –, közel 30%-kal kisebb volt a szív- és érrendszeri események, például a szívinfarktus vagy az agyvérzés kockázata, mint azoknál, akik inkább a fotelben ülve tévéztek.

A Blikk az rd.com cikkére hivatkozva azt írja: egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy azok, akiknek rendkívül zsúfolt volt a konyhája, 77%-kal nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak vagy elhízottak. Ennek az lehet az oka, hogy egy kaotikus konyhában nehezebb egészséges ételeket találni, hiszen csak az előre gyártott, csomagolt termékek maradnak meg hosszútávon, egymásra halmozva. A friss ételek (zöldség, gyümölcs) nem – magyarázzák.

Ebben a cikkünkben egyébként arra is kitértünk, hogy hasmenést, tüdőgyulladást is okozhat a vizespalackunk, ha nem mossuk el rendszeresen. Gyakori tévhit, hogy mivel a palackban csak tiszta víz van, így annak tiszta a belseje, és ráér ritkábban tisztítani. A valóság azonban egészen más. De arról is írtunk, miért lehet veszélyes az alufólia. Ne csomagoljunk bele ételmaradékokat, de a szakemberek az ételek alufóliában sütését sem ajánlják.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.