Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

A szervezett kocsmatúrák betiltásával vonzana be kulturáltabb turistákat Prága

Prága belvárosa az olcsó lerészegedést kereső nyugati turisták kedvelt úti céljává vált, de a városvezetés változtatni szeretne ezen.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Betiltják Prágában a szervezett kocsmatúrákat este 10 és reggel 6 óra között – derül ki a beszámolóból. A döntésről Zdenek Hrib polgármesterhelyettes tájékoztatta a közvéleményt, egy másik polgármesterhelyettes, Jiri Pospisil pedig azt is elmondta, mi áll a lépés hátterében. Állítása szerint a cél az, hogy kulturáltabb, tehetősebb turisták érkezzenek a cseh fővárosba azok helyett, akik az olcsó lerészegedés lehetősége miatt utaznak oda. Az Euronews megjegyzi: Csehország híres a sörkultúrájáról, ráadásul a kocsmák itt jóval olcsóbbak, mint Nyugat-Európában, ez a két faktor együtt pedig az alkoholturizmus egyik első számú célpontjává tette Prágát.

Budapesthez hasonlóan a cseh fővárosba is rengetegen érkeznek néhány napra a fapados repülőjáratokkal, hogy aztán végigbulizzák az estéket. A brit legénybúcsús társaságok mára minkét fővárosban fogalomnak számítanak, ami persze érthető, ha figyelembe vesszük, hogy számos cseh étteremben sört kérni még ma is olcsóbb, mint vizet: Budapesthez hasonlóan 3 euró körül már a belvárosban is lehet kapni egy korsó sört, ami a fele-harmada a brit áraknak. Kiemelik: ahogy azonban folyamatosan nő a turisták száma a világon, a legnépszerűbb úti célok túlzsúfolttá válnak, és ez igaz az európai nagyvárosokra is. Soron kívül Váratlan bejelentés: rendhagyó időpontban tartják a következő Kormányinfót

A helyi döntéshozók célja az, hogy egy kicsit elviselhetőbbé tegyék a helyzetet a helyiek számára, de közben megtartsák jelentős a turizmus gazdasági hasznát is. Elsőre kézenfekvő megoldásnak tűnik erre annak elérése, hogy az érkező turisták drágább szolgáltatásokat vegyenek igénybe, vagyis az, hogy többet költsenek: ezzel próbálkozik most Prága, és a tervek szerint Budapesten is ez a cél, azzal együtt, hogy a magyar fővárosban még a turisták számát is jelentősen növelni szeretnék.

Mindemellett korábban azt is megírtuk, hogy ismét rangsorolták a legjobb európai diákvárosokat, Budapest előkelő helyen szerepel: a dobogóról ugyan lecsúsztunk, de a negyedik helyet így is behúzta a főváros. Prága viszont ennél is jobb helyezést kapott. Továbbá arra is kitértünk, hogy egy szakember szerint megkérdőjelezhető az a széles körben elterjedt vélekedés, hogy az alkohol ártalmatlan – sőt, valójában a fogyasztása a rák kockázatát is növeli.